Nieuws/Binnenland
410382
Binnenland

Instinkers bij economie

ALKMAAR - Leuke en actuele teksten bij het examen economie op het vmbo vanmiddag, zoals die over de jeugdwerkloosheid. ,,Sommige een beetje moeilijk door de instinkers. Een aantal vragen is nogal talig, meestal vinden vmbo’ers die combi tussen Nederlands en wiskunde nogal lastig,” zegt economie docente Leonie Weijling van het Alkmaarse Jan Arentsz.

Maar Kevin en Jimmy zijn ervan overtuigd: Het ging hartstikke goed. Kevin: ,,Ik heb het heel goed gemaakt. Het ging gewoon lekker, op alles kon ik antwoord geven. Jimmy vond het ook wel redelijk te doen: ,,Ik moest wel nadenken hoor. Gelukkig was er ruim voldoende de tijd. Soms deed ik over een vraag meer dan vijf minuten en dan nog had ik tijd over.”

Volgens docent Weijling was vraag 33 best een lastige. ,,Die ging over schenkingen van ouders, de hypotheekrente en het belastingvoordeel erbij. En ik gok dat de meeste leerlingen bij vraag 9, die ging over het percentage jeugdwerkloosheid in verhouding, het antwoord B hebben gegeven. Ze lezen over dat in verhouding heen; het juiste antwoord is A.” Kevin en Jimmy kijken elkaar aan en beginnen te lachen. ,,Shit, zegt Jimmy.” Ze hebben allebei inderdaad B ingevuld. Ook bij vraag 23 -over schuldsanering- blijkt Kevin niet te hebben gezien dat er een bedrag wordt verwacht per maand. ,,Nu zie ik het wel. En ik heb het nog nagekeken.”

De woordenboeken zijn ook nog geraadpleegd door Kevin en Jimmy. ‘Welvaart’ en ‘contingenteringen’. ,,Helaas stond dat laatste woord er niet in,” zegt Jimmy. ,,Nee, dat staat niet het woordenboek, maar was onderdeel van de leerstof. Het gaat over de maximum hoeveelheid die mag importeren,” legt de vakdocente uit.

Gedrieën zijn ze het hier wel over eens: Een leuk, niet te langdradig examen met genoeg afwisseling. Weijling: Wel weinig vragen over de belastingen en verzekeringen. ,,Jammer, want daar oefenen we veel mee. Ik hoop dat er volgend jaar weer meer belastingvragen zijn, want daar scoren mijn leerlingen goed op in het algemeen. Aan de andere kant; het is misschien ook niet meer van deze tijd dat zij het met de hand kunnen berekenen en het schijvensysteem kennen, terwijl de Belastingdienst dat al online voor je invult.”

Kijk ook op het YouTube-kanaal van de Telegraaf naar deze video waarin tips worden gegeven om het examen te halen.