Nieuws/Binnenland
410444
Binnenland

’Explosieven terreurverdachten Roosendaal blijken shoarmakruiden’

ROOSENDAAL - Geen explosieve stoffen maar een emmer met shoarmakruiden. Dat vond de politie in de woning van de vrijgelaten terreurverdachte Samir O. uit Roosendaal.

Dat zegt zijn advocaat Ed Manders tegen De Telegraaf. Volgens het OM ging het om calcium magnesium carbonaat, een onschuldig goedje dat inderdaad voor de behandeling van vlees gebruikt wordt, maar waarvan niet meteen duidelijk was dat het onschuldig was. „Het leek zeker niet op shoarmakruiden zoals je die in de winkel kunt kopen,” aldus een woordvoerster. De verdachten noemden het spul steevast shoarmakruiden in verhoren. Onderzoek door het NFI wees uit dat het niet om explosief materiaal ging.

Manders’ cliënt heeft ook een verklaring voor de ton cash die op zijn zolder lag. Dat geld was namelijk niet bedoeld om terrorisme te financieren, maar was handelsgeld uit de vleesgroothandel van de zakenman.

O. denkt dat hij en zijn medeverdachten er in zijn geluisd door een voormalige zakenpartner waarmee hij ruzie had, zo zegt zijn advocaat. De naam van die man is inmiddels doorgegeven aan de politie.

De politie viel in april meerdere panden in Roosendaal binnen na twee anonieme tips. O. zou volgens de melding een illegale Egyptische salafist met Syrisch paspoort helpen. Met veel machtsvertoon werden meerdere mensen opgepakt.

Donderdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de drie toen nog vastzittende verdachten worden vrijgelaten omdat er geen enkele aanwijzing is gevonden dat zij een aanslag wilden plegen. Een vierde verdachte werd eerder overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie omdat hij illegaal in Nederland verbleef. Het OM bevestigt dat de verdachte stof die in beslag werd genomen na onderzoek geen explosieven bleek te bevatten.

De drie blijven echter wel verdachten in het onderzoek naar de financiering van terrorisme.

De inval in Roosendaal kreeg brede aandacht in het NPO-programma Onder de radar. In dat programma, dat woensdagavond werd uitgezonden, werd gemeld dat de verdachten een aanslag in Amsterdam zouden beramen.

,,Wat ik niet begrijp is dat meneer onder beperkingen zit. Dat betekent dat verdachten met niemand anders contact mogen hebben dan met de advocaat. Ik mag zelf niks inhoudelijks over de kwestie zeggen, anders krijg ik problemen”, zei advocaat Manders eerder hierover tegen De Telegraaf. „Het is te gek voor woorden dat iedereen volop in beeld komt. Op televisie is het een waar spektakelstuk.”