Nieuws/Binnenland
410447
Binnenland

Politiek: actie om recherche te verbeteren

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) moet zo snel mogelijk stappen zetten om de recherche weer op orde te krijgen. Dat stellen oppositiepartijen D66 en SP vrijdag in een reactie op een kritisch rapport waaruit naar voren komt dat de opsporing bij de politie niet goed functioneert.

Judith Swinkels (D66) noemt het ,,schokkend” dat de recherche door gebrek aan kennis en vaardigheden het elementaire opsporingswerk niet kan doen. ,,De minister moet zo snel mogelijk met een plan komen om hier de boel op orde te krijgen.” Ook SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat er nu actie moet worden ondernomen. ,,Ben klaar met de struisvogelpolitiek van de minister”, twitterde zij.

Ook coalitiepartner PvdA maakt zich zorgen. ,,In de strijd tegen criminelen is het cruciaal dat onze rechercheurs zijn uitgerust met de juiste training, kennis en expertise. Dit rapport is verontrustend. De PvdA wil van de minister weten wat hij gaat doen om de nationale recherche op orde te krijgen”, laat Ahmed Marcouch weten.

Volgens Ockje Tellegen van regeringspartij VVD bevat het rapport ,,belangrijke bouwstenen'' voor het plan van aanpak waarmee Van der Steur beloofd heeft te komen. ,,Het is nu zaak dat zowel de korpschef als de minister de uitkomsten van dit onderzoek stevig in hun beleid verankert.”

Uit de sterkte-zwakteanalyse van de onderzoekers blijkt onder meer dat er een ,,fors aantal knelpunten” is bij het opsporingswerk. Er is bij de recherche een gebrek aan vakmanschap, inefficiënte toerusting en vernieuwingen kunnen niet goed worden gerealiseerd.

Vorig jaar augustus meldde Van der Steur ook al dat de kwaliteit van de opsporing bij de politie onvoldoende is. Er zijn te veel vacatures en de kennis wordt niet op peil gehouden, berichtte hij toen aan de Kamer. Hij beloofde toen onder meer extra specialisten aan te trekken op het gebied van financiële economie en cybercrime. Ook wilde hij meer aandacht voor diversiteit en opleidingen.