Nieuws/Binnenland
410480
Binnenland

Oosten tegen 'gedwongen huwelijk' orkesten

ARNHEM/ENSCHEDE - De overheden in het oosten van het land zijn tegen een ,,gedwongen huwelijk'' van Het Gelders Orkest (Arnhem) met het Orkest van het Oosten (Enschede). De beide orkesten werken met onder andere de Nederlandse Reisopera aan ,,een nieuwe symfonische voorziening'' voor het oosten van het land, maar dat is in 2019 nog niet voor elkaar.

Dat schrijven de provincies Overijssel en Gelderland en de gemeenten Arnhem en Enschede vrijdag in een brief aan minister Jet Bussemaker van Cultuur. De brief is een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur om de beide oostelijke orkesten alleen nog subsidie te geven als ze in 2019 zijn gefuseerd.

Volgens de overheden wijkt de raad af van alle eerdere, eigen adviezen. ,,Eerder gaf de raad zelf tijd tot na 2020. We kunnen het nieuwe advies dan ook niet goed begrijpen'', schrijven provincies en gemeenten. Zij pleiten ervoor om de subsidie voor beide orkesten in elk geval nog vier jaar te handhaven.

De orkesten zijn ook tegen een opgelegde fusie. Ze zeggen dat zij hard werken aan bezuinigingen en tegelijkertijd aan vernieuwing van het aanbod in Oost-Nederland.