Nieuws/Binnenland
410483
Binnenland

Getuige liquidatie in Ierland gehoord

AMSTERDAM - Bij de behandeling van het hoger beroep volgende week in de zaak van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, wordt een gedetineerde getuige via een live-verbinding in Ierland gehoord.

Dat bevestigt justitie aan De Telegraaf. Het gaat om Nouafel ’Noffel’ F. (35). De Amsterdamse crimineel werd op 7 april in een peperduur appartement in Dublin opgepakt. F. was eerder verdachte in het onderzoek naar de wildwest-schietpartij in de Staatsliedenbuurt (2012), waarbij twee mannen werden doodgeschoten. Wegens gebrek aan bewijs werd de zaak tegen hem geseponeerd.

F. zat in het huis dat volgens de Ierse recherche aan de zeer gewelddadige Kinahan-clan toebehoort. De clan vecht in Ierland en Spanje een gewelddadige vete uit. Er zou ook een connectie zijn met de Mocro-maffia in Nederland. F. had een horloge bij zich van 40.000 euro en schoenen van zo’n 800 euro.

Volgende week worden gedurende drie dagen twaalf getuigen gehoord. Maandag is het de beurt aan F. De zitting vindt dan plaats aan het IJdok in Amsterdam, waar de faciliteiten zijn voor een live-verbinding. De andere verhoren vinden plaats in de zwaarbeveiligde rechtbank, ’de bunker’, in Osdorp.

Een andere getuige die volgende week wordt gehoord is Benaouf A.. Hij was het beoogde doelwit bij de liquidatie in de Staatsliedenbuurt. A. werd eerder tot tien jaar veroordeeld voor een liquidatie in Antwerpen.