Nieuws/Binnenland
410488
Binnenland

Gelukzoekers per vliegtuig terug naar huis

Den Haag - Op het vliegveld van de Albanese hoofdstad Tirana is vanmiddag de eerste overheidsvlucht met vreemdelingen gearriveerd.

De uitgezette vreemdelingen werden opgewacht door de Albanese media.

Nederland zette vandaag voor het eerst een overheidsvlucht in om Albanese vreemdelingen uit te zetten. Het ging om circa dertig mensen.

Aan boord van het toestel zaten afgewezen asielzoekers die niet zelfstandig wilden terugkeren naar Albanië en vreemdelingen die betrapt zijn tijdens een poging om illegaal de oversteek naar Engeland te maken. Daarnaast vlogen er een aantal Albanezen uit België mee.

Nederland en Albanië hebben eind januari afspraken gemaakt over de inzet van overheidsvluchten; daardoor is het mogelijk om grote groepen vreemdelingen tegelijkertijd naar hun land van herkomst te brengen. Eerder gebeurde dit alleen in kleine aantallen via lijnvluchten.

Het aantal asielzoekers uit Albanië is in de eerste maanden van dit jaar fors toegenomen. Ze komen voor niets, want asielaanvragen van Albanezen zijn in bijna alle gevallen kansloos.

De vreemdelingen die vandaag naar huis worden gevlogen krijgen een inreisverbod van twee jaar voor Nederland en de hele Europese Unie.