Nieuws/Buitenland
410504
Buitenland

Oostenrijk bouwt 400 meter lang hek bij Brennerpas

’Grenshek vreselijk’

De Oostenrijkse politie staat bij de toegang tot de Brennerpas klaar om vluchtelingen en actievoerders de weg te versperren.

De Oostenrijkse politie staat bij de toegang tot de Brennerpas klaar om vluchtelingen en actievoerders de weg te versperren.

BRENNER Met besneeuwde Alpentoppen op de achtergrond werken Oostenrijkse bouwvakkers aan een 400 meter lang hek bij de Brennerpas, de belangrijkste transportroute tussen Noord- en Zuid-Europa, die Oostenrijk vanwege de vluchtelingencrisis dreigt te sluiten.

De Oostenrijkse politie staat bij de toegang tot de Brennerpas klaar om vluchtelingen en actievoerders de weg te versperren.

De Oostenrijkse politie staat bij de toegang tot de Brennerpas klaar om vluchtelingen en actievoerders de weg te versperren.

„De afgelopen weken waren hier al drie demonstraties”, vertelt burgemeester Franz Kompatscher, een joviale, bruingebrande man met kaal hoofd. „De laatste keer zette de politie waterkanonnen in, want de anarchistische aanvallers kwamen met stokken en vuurwerkbommen. Ik zag zelfs meisjes stenen schieten met katapulten.” De Italiaanse links-radicalen waren in het zwart gekleed, gemaskerd of uitgerust met gasmaskers, en droegen spandoeken met de leus ’Geen grenzen in Europa!’.

Het hek bij de Brennerpas is vooral een eis van de ultra-rechtse Oostenrijkse partij FPÖ die de grens wil sluiten als er teveel vluchtelingen via Italië het land binnenkomen. Daarmee zou een eind komen aan het vrije verkeer van mensen en goederen in Europa, zo wordt gevreesd.

„Een week geleden zijn aan de grens de voorbereidingen voor de barrière begonnen”, zegt burgemeester Kompatscher. „Er zijn betonnen fundamenten gegoten en daarop zijn ijzeren palen geplaatst.”

Achter hem rijden vrachtwagens traag over een snelwegbrug bij de Raststätte Rosenberger. „Hier komen jaarlijks tien miljoen auto’s langs en twee miljoen vrachtwagens. Voor het bedrijfsleven zeer belangrijk dus.” Volgens de Bertelsmann stichting kost een grenssluiting beide landen ongeveer een procent van hun bruto nationaal product.

Kompatscher, lid van de Zuid-Tiroolse volkspartij: „Deze grens had nooit een hek. Het herinnert me aan de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn.” In 1989 waren het Oostenrijk en Hongarije die gezamenlijk een grenshek open knipten en een einde aan de Koude Oorlog maakten. Nu bouwen beide EU-landen als eersten weer hekken in Europa.

„Een grenshek is een ramp. Dit is een vreselijk symbool”, zegt het dorpshoofd met nadruk. „Dit is een mes in het hart. Italië is afhankelijk van de Brennerpas.” Maar vorig jaar kwamen er negentigduizend asielzoekers naar het kleine Alpenland. Mede daarom stapte kanselier Faymann vorige week onverwacht op.

Voor het station van Brenner, waar 250 mensen wonen, staan groepjes Marokkanen en enkele zwarte Afrikanen uit landen als Eritrea en Ghana. Ze bedelen om geld, warme kleren of een lift. „Kijk, de Oostenrijkse politie heeft me mishandeld. Zie je die striemen op mijn arm en mijn nek”, zegt Redouane Abdelghani, een 18-jarige knaap.

Langs hem loopt de Guardia di Finanza, mannen met groene baretten, kogelvrije vesten en donkere zonnebrillen. „Onze opdracht is de bestrijding van terrorisme”, zegt een diender. De Italiaanse politie controleert momenteel meer treinen naar Noord-Europa en vist vluchtelingen eruit.

Sommige vluchtelingen komen toch op grensstation Brenner aan, maar doorreizen mogen ze niet. De Marokkaanse jongens laten hun woede de vrije loop en schoppen de ruiten van het Oostenrijkse politiebureau in. De agenten grijpen niet in. „Het kost teveel moeite om hen te arresteren.” Een uur later loopt een groep Ghanezen ongehinderd de grens over.