Nieuws/Buitenland
410514
Buitenland

Salah Abdeslam houdt kaken op elkaar

Ddvocaat Frank Berton

Ddvocaat Frank Berton

PARIJS - Het eerste verhoor van Salah Abdeslam in Frankrijk heeft niets opgeleverd. De enige nog levende terrorist die betrokken was bij de aanslagen van Parijs in november vorig jaar heeft geen woord gezegd tegen de onderzoeksrechter.

Ddvocaat Frank Berton

Ddvocaat Frank Berton

Dat blijft niet zo, volgens zijn advocaat Frank Berton. ,,Hij praat de volgende keer." Eerder zei de raadsman dat Abdeslam van plan was mee te werken met de Franse politie. De terrorist heeft vermoedelijk veel informatie over de aanslagen van 13 november, die aan 130 mensen het leven kostten.

Toch is de vraag hoe betrouwbaar zijn verklaringen zullen zijn, als hij eenmaal praat. Tegen de Belgische politie zei Abeslam dat hij zichzelf had moeten opblazen bij het Stade de France, nadat hij daar drie anderen had afgezet. Hij heeft daar toch van afgezien.

Bij de slachtoffers van de aanslag gaat deze theorie van 'spijtoptant' er niet in. Abdeslam was een jeugdvriend van Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen, maar zei tegen de politie hem maar een keer gezien te hebben. Het vermoeden is dat Abdeslam van zijn maat veel informatie over de terreurcel kreeg, en veel meer was dan een loopjongen - de rol die hij nu aanneemt.