Nieuws/Binnenland
410517
Binnenland

'Trend weglekken terreurkennis tijdig gekeerd'

UTRECHT - Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) denkt dat er op tijd is ingegrepen om te voorkomen dat te veel kennis is weggelekt over terrorisme in een periode dat daar in de politiek minder aandacht voor was. Dat zei hij vrijdag voor het begin van de ministerraad.

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat tussen 2009 en eind 2012 contacten, capaciteit en kennis over terrorisme is verdwenen. Dat was een periode dat het dreigingsniveau in ons land 'beperkt' was. Door deze minder zichtbare dreiging was er ook minder politieke aandacht voor het onderwerp.

,,Ik heb de indruk dat we in ieder geval op de terreinen die ik kan overzien we er tijdig bij waren om die trend te keren", reageerde Plasterk op de vraag of deze periode van verminderde belangstelling schadelijk is geweest. Hij is verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD.

De politiek moet oppassen voor al te grote schommelingen in het budget voor terreurbestrijding, concludeert de bewindsman. Als er weinig terreur is, zie je volgens hem bij zowel links als rechts in de Kamer de neiging ontstaan om op de bestrijding te gaan bezuinigingen, maar zodra er weer een incident is roept de Kamer dat het budget weer ,,gigantisch omhoog'' moet.

Deze schommelingen in het budget doen de kennis en organisatie voor terreurbestrijding niet goed, aldus Plasterk. Het is belangrijk dat die zich op ,,een constante manier kunnen ontwikkelen''. Volgens hem gaat het op dit vlak sinds 2012 beter.

Het kabinet bezuinigde na zijn aantreden eind 2012 nog wel fors op de AIVD. In de jaren daarna is dat teruggedraaid. Maar de Algemene Rekenkamer stelde vorig jaar in een rapport dat de inlichtingendienst nog jaren bezig zal zijn om de gevolgen te herstellen die zijn ontstaan door die bezuiniging.