Nieuws/Buitenland
410524
Buitenland

Zweden en Finland belangrijk voor NAVO

BRUSSEL - Zweden en Finland zijn geen lid van de NAVO maar wel belangrijk voor de militaire alliantie. De twee EU-landen schoven vrijdag voor het eerst aan bij het overleg van de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over nauwere samenwerking tussen de NAVO en de EU.

Volgens NAVO-chef Jens Stoltenberg spelen de twee Scandinavische landen ,,een vitale rol in kwesties die de EU en de NAVO aangaan, zoals hybride dreigingen en de veiligheidssituatie in de Oostzee’’. Hij doelde op riskante Russische manoeuvres in die regio.

,,De NAVO en de EU delen 22 leden. We werken al nauwer samen dan ooit tevoren’’, aldus Stoltenberg. ,,Maar we moeten onze samenwerking op een hoger plan brengen en dat is precies waar we nu mee bezig zijn.’’ Zo moeten beide organisaties meer samen oefenen en strategische informatie delen.

Eerder dit jaar besloten beide partijen al tot nauwere samenwerking op het gebied van cyberdefensie en tegen mensensmokkel tussen Turkije en Griekenland. Donderdag toonde de NAVO zich bereid de EU-missie tegen mensensmokkel via de Middellandse Zee te ondersteunen.