Nieuws
410527
Nieuws

'Schokhorloge' tempert hoge uitgaven

AMSTERDAM - Een schokkend cadeautje voor wie vaak een gat in zijn hand heeft. Letterlijk: zodra een bankklant teveel uitgeeft, krijgt de drager van een smartwatch een elektrisch schokje.

Technologie van het Britse technologiebedrijf Intelligent Environments maakt dat dragers van de smartwatch van het merk Pavlok zichzelf via een softwareprogramma mobiel verbinden met hun bankrekening.

Besteedt de consument naar eigen maatstaven opeens teveel, dan komt er een schokje via de pols binnen. Vooraf kan de eigenaar van de bankrekening intoetsen wat 'teveel' precies is.

Licht irritant

Het horloge heeft daarvoor ook instellingen die variëren van een lichte prikkeling tot wat als een vervelende schok wordt omschreven.

Het idee is dat de klant niet te laat verrast wordt door onverwacht grote uitgaven. Pavlok stelt dat onderzoek onder consumenten eerder heeft aangetoond dat zij behoefte hebben aan vroege signalen om hun geldzaken beter kunnen regelen.

Kleine schok

Liever een kleine schok dan een grote teleurstelling later, aldus de interpretatie van Pavlok.

Intelligent Environments wil de Pavlok voor veel meer gebruiken. Met het horloge kunnen klanten ook inloggen op hun bankrekening, overboekingen doen of hun creditcard mobiel bijwerken.

Het horloge is al in gebruik om stugge rokers prikkelend te attenderen op hun verslaving. Ook nagelbijters en obesitas-patiënten gebruiken het 'schokhorloge' eveneens.