Nieuws/Buitenland
410529
Buitenland

Zorgen over gevangenen België

STRAATSBURG - De al drie weken durende staking onder gevangenispersoneel in België heeft de leefomstandigheden van de gevangenen verslechterd. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van mensenrechtenorganisatie Raad van Europa sprak vrijdag zijn zorgen hierover uit.

,,Ik ben zeer bezorgd over de situatie in een aantal gevangenissen in België'', is te lezen op de Facebookpagina van Muiznieks. Hij wijst erop dat door de staking gevangenen soms al weken hun cel niet hebben mogen verlaten, geen contact met hun advocaat hebben gehad of familie langs hebben gekregen. Ook laakt hij het gebrek aan hygiëne.

Muiznieks roept alle partijen op snel een oplossing te vinden. Overleg tussen vakbonden en de Belgische minister van Justitie Koen Geens is tot nu toe zonder resultaat. Vrijdag komen de partijen opnieuw bijeen.

De cipiers van met name Waalse en Brusselse gevangenissen staken om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Geens heeft juist de opdracht bezuinigingen door te voeren.

Afgelopen dinsdag konden protesterende cipiers zich niet bedwingen en drongen het ministerie van Justitie binnen. De politie moest de cipiers met traangas het gebouw uitwerken. De ravage in de hal en ontvangstruimte was aanzienlijk.

Al langer zijn de overvolle gevangenissen in België een doorn in het oog voor de Raad van Europa.