Nieuws
410530
Nieuws

Eis: 4 jaar cel voor SNS-fraudeur

UTRECHT - Buck Groenhof, die de ooit noodlijdende vastgoedpoot van SNS Reaal moest redden, hangt vier jaar cel boven het hoofd voor fraude en oplichting.

Die straf eiste het Functioneel Parket dinsdag in de rechtbank in Utrecht.

De officier van justitie benadrukte dat Groenhof niet alleen het vertrouwen van zijn werkgever heeft aangetast door zichzelf te verrijken via zijn positie, maar dat ook het algemene vertrouwen „in de financiële sector een enorme knauw heeft opgelopen.”

Puin ruimen

Groenhof werd in 2008 bij SNS Reaal binnengehaald om als herstructureringsdirecteur puin te ruimen bij Property Finance. Hij voorkwam niet dat de vastgoedpoot het moederbedrijf vijf jaar later meesleurde in de ondergang door de alsmaar groeiende dubieuze leningen aan projectontwikkelaars.

Ondertussen liet Groenhof zich door enkele vastgoed- en financieringsdeskundigen van Property Finance betalen met percentages van hun salaris, in ruil voor een of het behoud van een functie bij het bedrijf.

Kickback

Terwijl SNS Reaal aan het instorten was, streek Groenhof bijna de helft van de €2,3 miljoen op van deze zogenoemde ‘kickbackbetalingen’. De steekpenningen werden via valse facturen betaald. „Daar waar de financiële sector alle belang heeft bij integriteit en vertrouwen, hebben de verdachten bijgedragen aan het beeld van zakkenvullende bankiers die elkaar de bal toespelen en een graantje meepikken”, aldus het OM.