Nieuws/Buitenland
410536
Buitenland

Rechtse populist mogelijk president Oostenrijk

Norbert Hofer

Norbert Hofer

WENEN - Het vriendelijke gezicht van de rechtse Oostenrijkse partij FPÖ, Norbert Hofer, is zondag favoriet in de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. De luchtvaartingenieur zou van de huidige rechtse populisten in West-Europa de eerste zijn die het tot staatshoofd schopt.

Norbert Hofer

Norbert Hofer

Volgens Oostenrijkse media zijn veel kiezers onder de indruk van de vrolijk lachende en met 45 jaar relatief jonge politicus. Maar slechts een gering deel van de kiezers zou hem verkiezen, omdat hij tot de harde kern van de eurosceptische en anti-islamitische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) behoort.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april werden de christen- en sociaaldemocratische kandidaten door de kiezers aan de kant geschoven. De FPÖ-kandidaat kreeg meer dan een derde van de stemmen.

De enige andere overgebleven kandidaat is een 72-jarige linkse politicus, professor in de economie en ex-leider van de Groenen, Alexander van der Bellen. De Nederlands klinkende naam is een erfenis van zijn voorvaderen die rond 1700 uit Nederland naar Rusland emigreerden. Na de revolutie van 1917 ontvluchtte de familie Rusland.

Van der Bellen heeft aangekondigd als president elke regering onder leiding van FPÖ-leider Heinz-Christian Strache te blokkeren. Strache geldt in tegenstelling tot Hofer als een verbaal agressieve politicus die bovendien als tiener rondhing in extreemrechtse groepen.

De bondspresident van Oostenrijk bekleedt een ceremoniële functie, maar moet de premier inaugureren en hij kan de regering ontslaan. Hofer en Van der Bellen hebben beiden gezegd een meer actieve rol voor de bondspresident te willen. Hofer zei dat hij vorig jaar de regering zou hebben ontslagen, toen die volgens hem de grens openzette voor migranten. Hij heeft ook gedreigd de regering te ontslaan als de belastingen te hoog worden. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geen enkele president zich uitdrukkelijk in het binnenlands beleid gemengd.

Oostenrijk is sinds 1945 vrijwel onafgebroken geregeerd door christendemocraten en sociaaldemocraten. Van 2000 tot 2007 zat de FPÖ in een door de christendemocraat Wolfgang Schüssel geleide regering. De volgende parlementsverkiezingen staan in 2018 op het programma.