Nieuws/Binnenland
410555
Binnenland

Gesprek van de dag: vrijdag 20 mei

Race tegen de klok in zoektocht naar verdwenen vliegtuig

Een dag na het verdwijnen van het passagiersvliegtuig van EgyptAir is er nog steeds geen spoor van het toestel. De brokstukken die gisteren in zee ten zuidoosten van het Griekse Kreta werden gezien, lijken niet van het vliegtuig afkomstig. De Egyptische president belooft alles in het werk te stellen om het vliegtuig te vinden en de oorzaak te achterhalen. Een terreuraanslag is de meest waarschijnlijke oorzaak van de crash, maar het bewijs ligt in de zee totdat het toestel wordt gevonden. Haast is dus geboden. Lees hier alles om op de hoogte te zijn in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 • Een ouder echtpaar is vermoedelijk omgekomen bij een zeer grote brand in een rijtjeshuis in Hellevoetsluis. Mogelijk waren de twee bewoners binnen toen het vuur in de nacht van donderdag op vrijdag om zich heen greep. De brandweer kan de woning nog niet betreden. Lees meer.

Vermiste passagiersvliegtuig EgyptAir:

 • Het verdwenen toestel van EgyptAir moet zo snel mogelijk worden gevonden, waarschuwen onderzoekers. Mocht het toestel zijn neergekomen door een terroristische aanslag, dan ligt het bewijs in het water. Lees meer.
 • De zoektocht dreigt hinder te ondervinden van opkomend slecht weer. De oostelijke Middellandse Zee krijgt vrijdag te maken met zware buien en harde wind. Lees meer.
 • Wrakstukken die donderdag in zee ten zuidoosten van het Griekse Kreta zijn gezien, zijn niet blauw-wit van kleur en naar alle waarschijnlijkheid dus niet van het verdwenen toestel. Lees meer.
 • De Eqyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft donderdagavond beloofd alles in het werk te stellen het verdwenen vliegtuig van EgyptAir zo snel mogelijk te vinden om opheldering te krijgen over oorzaak van de crash. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Gemeenten hebben problemen met het archiveren van informatie die op verouderde wijze is opgeslagen. Het gaat onder meer om materiaal op floppy's, cd-roms en taperecorders. Deze informatie blijkt inmiddels moeilijk vindbaar, niet doorzoekbaar en is soms in zijn geheel niet toegankelijk. Lees meer.
 • Defensie voert de druk op bij personeel dat lid is van outlaw motorclubs. Commandanten moeten hun mensen ontmoedigen en de optie van ontslag nadrukkelijk openhouden. Onder leden van MC Veterans zorgt dit voor grote onrust. Lees meer.
 • Steeds meer jongeren van zeventien jaar hebben een autorijbewijs. Op 1 januari dit jaar waren dat er 16.675, ruim 8 procent van alle zeventienjarigen in ons land. Tegelijkertijd is, net als vorig jaar, de bromfiets weer minder populair geworden onder de Nederlandse jeugd. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 • De 22-jarige Diego Uribe wordt er samen met zijn vriendin van verdacht zes familieleden te hebben vermoord. Uribe probeerde geld te stelen van zijn neef. Toen dat mislukte, besloot hij de hele familie te vermoorden. Hij is donderdag (Amerikaanse tijd) door de politie in staat van beschuldiging gesteld. Lees meer.
 • De ambtelijke top van het ministerie van Veiligheid en Justitie wist waar het ’bonnetje’ van de Teevendeal gevonden kon worden, maar deed tijdenlang niets met die kennis. Lees meer of lees hier het premium-verhaal over spanning aan het Binnenhof nu de Teevendeal weer op de agenda staat.

 

Wat kun je vandaag volgen?

 

 • Rachid el J., de laatst overgebleven jihadverdachte uit Huizen, staat vandaag voor de rechter. Hij wordt onder meer verdacht van het treffen van voorbereidingen voor een reis naar Syrië en deelname aan terroristische organisatie IS. El J.’s broer Soufian kwam vorig jaar om in Syrië.
 • De enige gearresteerde verdachte van de aanslagen in november in Parijs, Salah Abdeslam, verschijnt vrijdag voor de Franse rechter-commissaris. De 18 maart in Brussel opgepakte Fransman (26) wordt voor het eerst verhoord door de onderzoeksrechter. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 • Het is de nieuwste hype op de dansvloer: de voetjes van de vloer met een een baby in een draagdoek of -zak. Goed voor hechting tussen moeder en baby, zeggen ’draagconsulenten’. „Makkelijk dansen met een partner die niet tegenstribbelt”, lacht de dansleraar, terwijl hij voor de spiegel de beweging voordoet die de moeders straks na moeten doen. Lees meer (premium).
 • Ter gelegenheid van de lancering van Vrij, het nieuwe zaterdagmagazine van De Telegraaf, nam het CBS de vrijetijdsbesteding van de Nederlander in de afgelopen jaren onder de loep. Wat blijkt: Nederlanders nemen hooguit 1,3 uur per week bewust rust. Verder zijn ze vooral reuze druk met het volstoppen van hun vrije tijd: uitgaan, buitenrecreatie en winkelen voeren de top drie aan. Lees meer (premium).