Nieuws
410563
Nieuws

Brouwerij zoekt hulp publiek voor uitbreiding

Frits de Jong proost op de uitbreiding van Brouwerij Troost met een biertje van eigen makelij.

Frits de Jong proost op de uitbreiding van Brouwerij Troost met een biertje van eigen makelij.

AMSTERDAM - Bierbouwerij Troost zet de hulp van Facebook in om uit te breiden. Het bedrijf verzoekt zijn vrienden om uit te kijken naar een nieuwe lokatie om daar een proeflokaal annex brouwerij te openen.

Frits de Jong proost op de uitbreiding van Brouwerij Troost met een biertje van eigen makelij.

Frits de Jong proost op de uitbreiding van Brouwerij Troost met een biertje van eigen makelij.

Frits de Jong wil samen met zijn brouwersvrienden een versnelling in zetten. „In Amsterdam is wel ruimte om nog één brouwerij-lokaal erbij te openen. We hebben al tientallen reacties op onze oproep gekregen.”

Begonnen in de yuppenbuurt De Pijp is het biermerk aan een sterke opmars bezig. In oktober vorig jaar kwam daar een relatief grote brouwerij bij in het Westerpark.

Daar kwamen de brouwers per toeval terecht. Hiphop-podium MC ging failliet en de mannen zagen hun kans schoon. Sinds zeven maanden is het een vaste waarde in het Westerpark geworden.

Experiment

Op de nieuwe plek wil De Jong gaan experimenteren met langer houdbare donker bieren die ter plekke rijpen op houten bourbonvaten, liefst in Amsterdam. Er liggen inmiddels plannen om de stadsgrens over te gaan en richting Utrecht uit te breiden. „Ook een crowdfundingsactie om verder te groeien, sluiten we niet uit”, zegt De Jong.

Bier is hot op dit moment. Brouwerijen schieten de afgelopen jaren als paddestoelen uit de grond. In de afgelopen drie jaar is het aantal Nederlandse brouwers van 120 meer dan verdubbeld naar ruim 300.

Doorgeschoten

„Samen met mijn compagnons hadden we een kroeg in Oud-West. We verkochten Grolsch in het café dat we hiervoor exploiteerden. De grote brouwers laten steeds vaker de smaak van bier verslonzen. We denken dat ze te ver zijn doorgeschoten. Daardoor zijn er kansen voor kleine bierbrouwerijen als wij gekomen.”

In Amsterdam is het bier van Troost inmiddels te krijgen bij tachtig winkels en cafés. Daarvoor is een distributeur in de arm genomen. „We willen nu even doorpakken, want er komt een moment van verzadiging. Voor het zover is, willen we een stevig fundament hebben.”

Hipsters en yuppen

Toch gaat ook Troost, die zich tot nu toe afficheert als speciaalbierenbrouwerij, smaken als Radler, Corona-achtig en alcoholvrij toevoegen. „Als je dit twee jaar geleden aan onze brouwer hadden gevraagd, dan hadden ze dat nooit gedaan, maar er is simpelweg vraag naar. Wij richten ons op fluitjes drinkenende yuppen als op de hipster met een baard die een sterker biertje wil. We hebben echt nog wel iets te winnen, maar we zuillen nooit smakeloos pils maken.”

En de naam Troost? Die komt van het Cornelis Troostplein in de Pijp, de plek waar het allemaal begon. Amsterdamser kan bijna niet.