Nieuws
410569
Nieuws

Stijging huizenprijzen iets afgezwakt

Bestaande koopwoningen werden in april gemiddeld 4,2 procent duurder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Daarmee is de prijsstijging iets minder sterk dan in maart. Toen waren koophuizen nog gemiddeld 4,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat was de sterkste stijging in acht jaar tijd. De woningmarkt bereikte in juni 2013 het dieptepunt van de crisis. Sindsdien is sprake van een stijgende trend.

De prijzen zijn sinds de bodem van het dal met 8,7 procent hersteld. Daarmee liggen ze evenwel nog altijd 14,6 procent onder het topniveau dat in augustus 2008 werd bereikt. Huizen waren in april gemiddeld net zo duur als in juli 2004.

Woensdag maakte het Kadaster al bekend dat het aantal verkochte woningen in april met 28,5 procent is gestegen tot 16.387. Alle woningtypen waren goed voor een stijging, en in alle provincies nam de verkoop toe. Het aantal geregistreerde hypotheken nam met 27,5 procent toe ten opzichte van april vorig jaar.