Nieuws/Binnenland
410612
Binnenland

ANWB schiet vaker fietsers te hulp

Den Haag - De Wegenwacht wordt vaker ingeschakeld om fietsers weer op weg te helpen. Vorig jaar werd de pechdienst 4700 opgeroepen door gestrande fietsers die niet meer verder konden, dat was een kwart meer dan het jaar ervoor. Inmiddels zijn 220.000 mensen aangesloten bij de ANWB fietsservice; een groei van 23% ten opzichte van 2014.

,,Zoals verwacht viel er de afgelopen jaren voor de Wegenwacht veel te leren om de hulp voor fietsen te verbeteren”, zegt Markus van Tol. ,,Als je altijd met auto’s en motoren bezig bent geweest is het even wennen om je ook met de trappende tweewieler bezig te houden. Maar dat lukt aardig, want tussen de 85 en 90% van de fietsen kunnen we dusdanig repareren dat de berijder zijn reis kan voortzetten. En slagen we er niet in, dan zorgen we voor transport naar huis of de fietsenmaker.”

Hoewel de ANWB-leden tevreden zijn (geven 8.3 als rapportcijfer) over de hulp van de Wegenwacht, toch is er één groot verbeterpunt. ,,De mensen klagen over de wachttijd die soms wel kan oplopen tot een uur. ,,In 20% van de oproepen was dat zo en dat moeten we absoluut verbeteren”, zegt Van Tol. ,,De belangrijkste reparaties aan de fiets zijn lekke banden 61% en kapotte kettingen en of trappers 5%.” De Wegenwacht helpt sinds 2012 fietsers.