Nieuws/Buitenland
410663
Buitenland

Wrakstukken vliegtuig gevonden

Karpathos - De bemanning van een Grieks marineschip heeft wrakstukken gevonden van het vliegtuig van EgyptAir dat donderdag verdween van de radar.

Dat heeft EgyptAir bevestigd tegenover CNN. Het zou gaan om twee grote objecten van kunststof. Ze zijn niet ver van een plek waar eerder op de dag een signaal werd gemeld dat mogelijk door apparatuur van een vliegtuig werd uitzonden.

De drijvende voorwerpen zouden circa 350 kilometer ten zuidoosten van Kreta zijn waargenomen.

De Airbus was met 66 mensen aan boord onderweg van Parijs naar Caïro. Het gaat om 56 passagiers en 10 bemanningsleden. Onder hen twee peuters en een kind.

Vlak na het binnenvliegen van het Egyptische luchtruim, rond 2.45 uur, is het contact met vluchtnummer MS804 verbroken, zegt de maatschappij. Toen vloog het toestel op 37.000 voet hoogte, ruim 11 kilometer, nog boven de Middellandse Zee, zo’n 35 mijl van de kust van Egypte. Volgens EgyptAir zou het toestel net het Egyptische luchtruim zijn ingevlogen toen het tussen Kreta, Cyprus en de Egyptische noordkust verdween.

Toen het toestel over het eiland Kea bij Athene vloog, hebben de piloten zich normaal gemeld en niets gezegd over problemen. Daarna hebben zij zich niet volgens de procedure afgemeld bij de Griekse verkeersleiding toen ze het Griekse luchtruim verlieten.

Een bron bij het Griekse ministerie van Defensie meldde eerder dat een kapitein van een koopvaardijschip in de Middellandse Zee zo’n 275 kilometer ten zuiden van het Griekse eiland Parpathos een vuurbal in de lucht heeft gezien.

Vicepresident Ahmed Abdel van de moedermaatschappij van EgyptAir liet weten dat het om een 13 jaar oude Airbus A320 gaat. Er zat een ervaren cockpitbemanning op de Airbus A320. De gezagvoerder en zijn copiloot hebben beiden duizenden vlieguren in hun logboek, onder meer op dit toestel. De weersomstandigheden waren gunstig. Het laatste contact met de piloot was tien minuten voor het toestel van de radar verdween.

Een van de oudste maatschappijen

EgyptAir werd in 1932 opgericht, als eerste vliegmaatschappij in het Midden-Oosten en Afrika. Sinds 2008 maakt de staatsluchtvaartmaatschappij deel uit van de Star Alliance, een internationaal samenwerkingsverband waar onder andere ook Lufthansa, Singapore Airlines en Brussels Airlines bij zijn aangesloten.

De vloot van EgyptAir telt ruim zeventig vliegtuigen en bestaat voornamelijk uit moderne toestellen van de fabrikanten Boeing en Airbus. Ze zijn gemiddeld rond de tien jaar oud. In het boekjaar 2013-2014 vervoerde de maatschappij 7,4 miljoen passagiers.

De maatschappij was in maart van dit jaar in het nieuws toen een toestel op een binnenlandse vlucht werd gekaapt naar Cyprus. Het bleek te gaan om een eenmansactie van een man die geestelijk in de war was.

Het laatste dodelijke ongeluk met een toestel van EgyptAir dateert van mei 2002, toen een Boeing 737 bij de nadering van de luchthaven van Tunis in slecht weer raakte en neerstortte, waarbij veertien van de 62 inzittenden omkwamen.

Op 31 oktober 1990 stortte een Boeing 767 van EgyptAir met 217 inzittenden op een vlucht van New York naar Caïro bij Nantucket in de Atlantische Oceaan. Volgens de Amerikaanse autoriteiten gebeurde dit opzettelijk, door toedoen van de copiloot. De Egyptische autoriteiten verwierpen deze verklaring en weten het ongeluk aan een technisch defect.