Nieuws/Binnenland
410909
Binnenland

Topvrouw weer uit haar hok

Zakenvrouw van het Jaar Viviënne van Eijkelenborg  is weer ‘vrij.’  Ze zat woensdag 12 uur  achter het kippengaas in een klein hokje in restaurant Las Palmas in Rotterdam.

Zij had zich om 11.00 uur ’s ochtends laten opsluiten in het kader van de actie Lock me Up van de organisatie Free a Girl die zich inzet voor de bevrijding van kinderen uit de prostitutie.

Om 23.00 uur mocht Viviënne eindelijk uit haar hok. De actie was voorbij. “Ik ben blij dat ik mag eten en de benen kan strekken,” zei ze. “Alles is goed gegaan. Ik ben zeer verguld met de aandacht en de donaties. In de loop van de week wordt het precieze bedrag duidelijk “

Met de opsluitactie wilde de Zakenvrouw van het Jaar geld inzamelen voor de organisatie. “Alleen al in India zitten 1,2 miljoen meisjes opgesloten in dit soort hokjes”, vertelde de zakenvrouw voordat ze opgesloten werd. “En zij worden 10 tot 20 keer per dag gedwongen tot seks met mannen.”

Donateurs konden naast geld geven ook knuffels kopen of bieden op items, zoals een wandeling met Van Eijkelenborg en haar hond.

’Opgesloten’

“Het is raar dat je opgesloten zit en je niet naar de wc kunt als je dat wil”, zei Vivienne van Eijkelenborg na vijf uur in haar hok. “Maar er komen mensen langs om te doneren. En zelf ben ik via de telefoon ook druk fondsen aan het werven.”

De Zakenvrouw van het Jaar mag wel drinken maar behalve een kopje rijst om vijf uur niet eten. “Ik zit tegenover de keuken en ruik de etensluchten. Dat valt niet mee. Maar ik klaag niet. Ik mag er na 12 uur weer uit. Vergeleken met het lot van die meisjes is dit niks. Ik krijg wel bezoek van mannen maar die komen niet in mijn hokje."

Om 17.00 uur krijgt ze een kopje rijst, net als de kinderprostituées.

Bridget Maasland

De actie van Free a Girl vindt plaats in 25 restaurants in Nederland en er doen 200 Nederlanders aan mee, onder wie ook Bridget Maasland. De actie duurt tot en met zondag. In de restaurants wordt ook het boek van Arjan Erkel, Ontvoerd, verkocht. De opbrengst is voor de teams die de jonge meisjes uit de prostitutie bevrijden.

Erkel, mede-oprichter van Free a Girl, werd ruim tien jaar geleden, toen hij medewerker was van Artsen zonder Grenzen, 607 dagen vastgehouden door moslimrebellen in Dagestan.

Sociale media

Hoe de actie werkt is hier te zien . Het geld gaat ook naar een opvanghuis buiten Mumbai, waar de meisjes worden begeleid en uiteindelijk een opleiding krijgen om sierraden te maken of textiel te verwerken.

Hoe Viviënne de hele dag doorkomt, is te zien op haar Instagram-pagina.