Nieuws/Binnenland
410941
Binnenland

'Afval onveilig opgeslagen in Petten'

PETTEN - Radioactief afval wordt bij de kerncentrale in Petten op een onveilige manier opgeslagen. Daarnaast is Petten vanwege gebrekkige beveiliging kwetsbaar voor terroristen. Dat staat in een officiële klacht aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, die in handen is van Radio 1-programma Argos.

De klacht is ingediend door Frans Saris, die van 1996 tot 2002 directeur was van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). In die periode werd al het laag en middelhoog radioactief afval verplaatst naar een opslaglocatie in Zeeland.

Volgens Saris staan er nu in Petten weer vijfhonderd vaten met laagradioactief afval in een loods, terwijl het tegenwoordig wettelijk verplicht is al het radioactieve afval in Zeeland op te slaan. Dit gebeurt echter niet omdat de NRG, de beheerder van de centrale in Petten, en de ECN in financiële problemen verkeren, aldus Saris.

De geldproblemen van ECN en NRG zijn al langer bekend. Minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef in december aan de Kamer dat ECN failliet dreigt te gaan. ,,Het eigen vermogen is nagenoeg uitgeput als een gevolg van de problematiek bij ECN-dochter NRG en de kosten van het opruimen van het historische afval."

Bij de ECN lag de nadruk vroeger op nucleaire energie, maar tegenwoordig is dat slechts een van de onderdelen van het onderzoeksinstituut. Saris is bang dat de NRG het duurzame gedeelte van het moederbedrijf ECN in de val zal meeslepen.

Argos heeft een lijst met vragen ingediend bij de ECN en NRG, maar heeft hier nog geen antwoord op gekregen. Het volledige interview met Saris van een uur is zaterdagmiddag te horen bij Argos op Radio 1.