Nieuws/Binnenland
410951
Binnenland

Gordon Ramsay en doggie vibes in examen Engels

AMSTELVEEN - Het eindexamen Engels is door mavo-leerlingen vanmiddag als redelijk gemakkelijk ervaren.

Tientallen eindexamenleerlingen ruim voor het einde van het examen naar buiten. ,,Het was gewoon goed te doen,” zeggen Kimberly en Josiah terwijl ze door de deuren van het Amstelveen College naar buiten lopen.

De vwo’ers maakten wiskunde A en C vandaag en daar kwamen weinig klachten over binnen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). De mavo-leerlingen moesten dertien Engelse teksten doorwerken en daarnaast was er een schrijfopdracht; een email tot verwondering van de kandidaten. ,,We hebben altijd zakelijke brieven geoefend.”

’Verschrikkelijk zenuwachtig’

Sommige vragen waren in het Engels gesteld en sommige in het Nederlands. ,,De tekst over de hondenshow is me het meest bijgebleven, want ik hou van honden,” licht de 16-jarige Kimberly toe. ,,Voor mij is Engels een gemakkelijk vak, ik ben er best goed in. Het enige nadeel bij de examens is dat zo verschrikkelijk zenuwachtig ben. Ik heb een enorme faalangst. Afgelopen nacht heb ik bijvoorbeeld helemaal niet geslapen.”

Daar heeft de 17-jarige Josiah helemaal geen last van. ,,Nerveus ben ik niet. Ik bekijk ook alles heel rustig voordat ik antwoord geef. Ik heb veel geoefend met oude examens. De schrijfopdracht was wat lastig. Moest volgens mij gaan over waar de jeugd tussen 16 en 30 jaar het liefst rondhangt.”

’Lichtelijk hysterisch’

Vakdocent Voetel zegt ‘lichtelijk hysterisch te zijn’. ,,Ik maak me altijd zorgen als mavo-leerlingen zeggen dat het een gemakkelijk examen is. Want dan kan de normering wel eens heel streng zijn. Ik zie liever een moeilijk examen met een soepelere normering. Het examen start met een gemakkelijke tekst ‘Doggie Vibes’. Een korte tekst waarbij het erom gaat dat honden kunnen zorgen voor een positieve sfeer op de werkvloer. In tekst 3 zit wat sarcasme, ik weet niet of mijn leerlingen dat hebben begrepen. Tekst 9 over Gordon Ramsay is leuk, maar tekst 6 is echt een enorme lap tekst. Daar houden ze niet van.”

De examenopstellers zijn dit jaar wel duidelijk geweest in de vraagstelling, vindt Voetel. ,,Dat is wel eens anders geweest. Maar wat ik echt vervelend vind voor de leerlingen, is dat ze sinds vorig jaar met drie boekjes moeten werken in plaats van twee. Een boekje waarin de antwoorden moeten worden opgeschreven, een met de vragen en een met de teksten. Dat vinden ze verwarrend. Stel gewoon de vragen na de tekst!”

’Toch goed’

Het hele jaar maakt Voetel zich zorgen of haar leerlingen wel goed opletten. ,,Maar uiteindelijk doen ze het vaak toch erg goed. We zitten al jaren boven het landelijk gemiddelde.”

Bij het LAKS zijn na 4 dagen bijna 97.000 klachten binnengekomen. Daarvan gaan er 24.000 over het examen Nederlands op het vwo.

Kijk ook naar de vlog van Jasmijn over het Engels vmbo-examen op het YouTube-kanaal van de Telegraaf.