Nieuws/Buitenland
410964
Buitenland

Fortuin voor wapen Zimmerman

SANFORD - Het wapen waarmee buurtbewaker George Zimmerman vier jaar geleden de zeventienjarige Trayvon Martin doodschoot, heeft bij een veiling meer dan 100.000 dollar opgebracht.

Het hoogste bod was 138,900 dollar. Het is echter niet duidelijk of het pistool ook voor die prijs verkocht wordt, aangezien het bod afkomstig was van een anonieme bieder. Er liepen tegelijkertijd twee veilingen, een voor voorgeselecteerde bieders en een voor het algemene publiek. Er werden ook meerdere nepbiedingen gedaan, bijvoorbeeld door iemand met de bijnaam ’Racist McShootface’.

„Dit is een stuk Amerikaanse geschiedenis”, schreef Zimmerman in de productbeschrijving bij de veiling.

De buurtwacht voegde daaraan toe dat hij met het onderhavige pistool zijn leven had verdedigd en de ,,brute aanval'' van Martin had afgeweerd. Hoewel zijn jonge slachtoffer ongewapend was, ging de schutter vrijuit na een succesvol beroep op noodweer. Het proces en het uiteindelijke oordeel leidden tot veel commotie en demonstraties. De discussie over discriminatie en racistische vooroordelen tegenover zwarte Amerikanen laaide in alle hevigheid op.