Nieuws/Buitenland
410978
Buitenland

Duitsland boos over Holocaust-spotprenten

BERLIJN - De Duitse regering heeft zich ongewoon hard uitgelaten over een tentoonstelling met spotprenten over de Holocaust in de Iraanse hoofdstad Teheran. „De moord op zes miljoen mannen, vrouwen en kinderen, waarvoor wij als Duitsers schuld en verantwoording dragen, mag niet het onderwerp van spot zijn,” aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op de expositie in Teheran zijn 150 tekeningen van tekenaars uit 50 landen te zien. De cartoonist met de beste tekening krijgt een prijs van ongeveer 10.000 euro.

Volgens de Duitse regering gat het om een haatzaaiende tentoonstelling die de wonden in de regio alleen maar dieper zal maken, meldt der Spiegel.

De organisator van de expositie, Massoud Shojai Tabatabai, zei bij de opening dat het Iran er niet om gaat de misdaden van de nazi’s te ontkennen of de slachtoffers van de Holocaust belachelijk te maken. Volgens hem is het wel zo dat „de misdaden van zionisten in Gaza en Palestina” vergelijkbaar zijn met die van de nazi’s.

Ook de Israëlische premier Netanyahu veroordeelde de cartoons. Op Twitter liet hij weten het schandelijk te vinden dat Iran dit organiseert, terwijl het land zelf „een nieuwe Holocaust voorbereidt”.

Iran hosts Holocaust-denial cartoon contest while preparing another Holocaust. Shameful. Don't stay quiet about it. pic.twitter.com/Ol9ojfz4Js— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) May 15, 2016