Nieuws/Binnenland
410986
Binnenland

Rutte uit z’n slof: Wat is dit voor gelul

Den Haag - In het Kamerdebat over de arrestatie van Metro-columniste Ebru Umar in Turkije is premier Rutte uit z’n slof geschoten. „ Wat is dit voor een gelul”, riep hij in een opwelling uit.

Het kwam de premier op een standje te staan van Kamervoorzitter Arib. Zij merkte op dat dit taalgebruik niet thuishoort in het parlement en ook niet wordt vastgelegd in het officiële verslag van het debat.

Het voorval vond plaats nadat CDA-Kamerlid Knops had gezegd dat het er na de arrestatie van Umar op leek dat het kabinet wel erg terughoudend was in het contact opnemen met de Turkse autoriteiten. Coalitiepartijen VVD en PvdA vonden dat het CDA moest terugkomen op eerdere kritische opmerkingen dat het kabinet niet ferm genoeg had gereageerd op de arrestatie van Umar. Knops bleef erbij dat Rutte en Koenders de arrestatie steviger hadden moeten veroordelen.

Umar kreeg na haar arrestatie grote aandacht van het kabinet. Vrijwel dagelijks werd ze gebeld door minister Koenders (Buitenlandse Zaken) of door Rutte. Ook met de toenmalige Turkse premier Davutoglu werd veelvuldig contact opgenomen. De meeste partijen prezen het kabinet voor deze inspanningen, al zei SGP-leider Van der Staaij te hopen dat ’onbekende Nederlanders’ die worden gearresteerd in het buitenland op dezelfde aandacht kunnen rekenen.

Uitlevering niet denkbaar

Toch kan de vlag nog niet uit, zo merkten de meeste partijen op. Umar zit vanwege bedreigingen bewaakt ondergedoken. De strafzaak tegen haar is nog niet van tafel. Minister Koenders zei voorafgaand aan het debat dat Nederland de Metro-columniste nooit zal uitleveren aan Turkije. „Eerst moet er een officiële aanklacht zijn. Die is er nog niet. Dan moet er nog een uitleveringsverzoek komen. Die is er ook nog niet. En dan nog staat de wet uitlevering niet toe. Daarvoor is het zogenaamde vergrijp te licht.” Ook Rutte zei dat uitlevering ’niet denkbaar’ en ’juridisch niet mogelijk’ is.