Nieuws/Binnenland
411002
Binnenland

’Oorlog’ antifascisten en militaire verzamelaars

Amsterdam - Het is ‘oorlog’ tussen verzamelaars van militaire spullen en anti-fascisten. Vrijdag dient er bij de rechtbank in Amsterdam een kort geding tegen Arthur Graaff van de bond van antifascisten (AFVN). De organisatie van de militariabeurs Houten wil dat Graaff zich niet meer ‘onrechtmatig’ uitlaat over de verzamelaarsbeurs en eist 10.000 euro schadevergoeding.

De organisator van de zogeheten militariabeurs in Houten, Gaston Vrolings, vindt volgens zijn advocaat dat Graaff evidente onwaarheden heeft verkondigd om de beurs in een kwaad daglicht te stellen en die moedwillig te beschadigen. Graaff betitelt de beurs in de Expo in Houten dikwijls als ’nazibeurs’, omdat er spullen uit het derde rijk worden verhandeld en tentoongesteld. Graaff moet de berichten op straffe van een dwangsom ondermeer van zijn eigen website verwijderen, zo wordt geëist.

Op de beurs van Vrolings zijn verzamelaars actief die militaire spullen verkopen en verhandelen, waaronder uit de tijd dat de nazi’s het voor het zeggen hadden in grote delen van Europa. Het boek Mein Kampf van Adolf Hitler zou op een eerdere beurs in Huizen een keer voorhanden zijn geweest.

,,Er worden ook vele nazi-dolken verkocht”, zegt Graaff, die de beurs ook bezocht. Hij zegt zich vrijdag bij de rechtbank te verweren tegen de dagvaarding die hem inmiddels bereikt heeft. Een medebestuurslid van de AFVN, die volgens Graaff de website van de vereniging heeft ‘gekaapt’ en de gewraakte artikelen heeft verwijderd, heeft zijn bestuursfunctie bij de AFVN opgezegd na protest van andere leden.

Volgens de advocaat van Vrolings is Graaff inmiddels geen woordvoerder meer van de AFVN, maar Graaff en de huidige secretaris ontkennen dat. Graaff deed ondermeer aangifte tegen antiquair Michiel van Eyck die Mein Kampf te koop zette. Ook plakte hij provocerende posters op zijn pand. Hij stelt ondergedoken te zijn vanwege herhaalde bedreigingen aan zijn adres.

Donderdag dient er ook een rechtszaak tegen de gemeente Huizen. Organisator Joop de Blij van de militariabeurs in die gemeente raakte zijn vergunning kwijt nadat Graaff de beurs eveneens als ‘nazibeurs’ betitelde. De Blij wil excuses van burgemeester Hertogs.