Nieuws/Binnenland
411013
Binnenland

Eis vier en drie jaar tegen jihadverdachten

ROTTERDAM - Tegen twee Arnhemmers van 23 en 18 jaar is door de officier van justitie vier en drie jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. Volgens het Openbaar Ministerie waren de mannen onderweg naar Syrië om daar te gaan meedoen aan de gewapende strijd, vermoedelijk bij de terroristische groepering Jabhat al-Nusra.

De mannen stonden woensdag terecht in een beveiligde rechtszaal in Rotterdam. Het initiatief voor de reis ging volgens het OM uit van de 23-jarige man, die al eerder in Syrië is geweest. De twee mannen waren vorig jaar aangehouden in het grensgebied van Turkije en Syrië.

Het door de 18-jarige aangedragen alternatieve reisdoel dat de twee een Syriëganger wilden gaan ophalen, is volgens het OM ongeloofwaardig. Naar de mening van het OM was er bewijs dat de Arnhemmers zich bij een terroristische organisatie wilden aansluiten en dat zij voorbereidingen hadden getroffen voor moord, het veroorzaken van ontploffingen en andere misdrijven.

De officier van justitie sprak de hoop uit dat van de strafeis een waarschuwende werking uitgaat. ,,Het signaal dat aansluiting bij strijdgroepen strafbaar is en ook tot forse straffen leidt, is hard nodig om beïnvloedbare jongvolwassenen in een kwetsbare positie bij de les te houden.''