Nieuws/Binnenland
411030
Binnenland

Enorme toename mensensmokkelzaken Rotterdam

ROTTERDAM - Er is een flinke stijging van het aantal onderzoeken naar mensensmokkel in de regio Rotterdam. Vorig jaar waren in totaal twintig zaken bij het Openbaar Ministerie (OM) neergelegd, bijna net zoveel als in de twee jaar daarvoor, meldt het OM in Rotterdam. Sinds begin dit jaar zijn er al 32 verdachten opgepakt. Het OM denkt dat er zich tientallen, zo niet honderden organisaties bezighouden met de mensensmokkel.

De meeste mensensmokkel speelt zich af in Hoek van Holland. Van daaruit vertrekt dagelijks een veerboot naar Engeland. De marechaussee en de politie zetten in Hoek van Holland, de Rotterdamse haven en het Botlekgebied extra capaciteit in voor controle. Hierbij wordt gebruikgemaakt van honden die verstopte mensen kunnen opsporen en speciale apparatuur.

Volgens officier van justitie Mirjam Blom worden mensen met name in vrachtwagens gesmokkeld. ,,We zien vluchtelingen uit allerlei landen, van Irak tot Albanië, die onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd'', vertelt ze. ,,In één geval zaten dertien mensen tussen een partij rottend fruit. Ook hebben we gezien dat mensen in de keukenkastjes van een camper of in de kofferbak van een personenauto zaten. Mensonterende, soms levensgevaarlijke toestanden.''

Criminele organisaties

Blom zegt dat er zicht is op criminele organisaties die achter de mensensmokkel zitten. Ze kan daar verder nog weinig over zeggen, omdat de onderzoeken naar die organisaties nog lopen.

De speurhonden zijn het meest betrouwbare instrument om mensensmokkel te onderscheppen, zegt Sander Glas van de marechaussee. Omdat uit informatie bleek dat er veel via Hoek van Holland gebeurde, zijn daar veel honden ingezet. ,,De mensen die worden gesmokkeld, worden door smokkelaars gezien als handelswaar'', constateert aanklager Blom. ,,Humanitaire initiatieven heb ik nog niet gezien.''

De intensieve controle en opsporing is er niet alleen om mensensmokkel op te sporen en te bestraffen. ,,Een ander doel is om de Rotterdamse regio onaantrekkelijk te maken voor mensensmokkel'', legt Piet Waltheer van de politie uit.