Nieuws/Buitenland
411031
Buitenland

Herverdeling migranten stokt

BRUSSEL - De herverdeling van migranten die aankloppen in Griekenland en Italië over andere Europese landen stokt. Sinds half maart zijn er 355 personen herplaatst. Daarmee komt het totaalaantal herplaatsingen op 1500, terwijl er een doelstelling lag om 20.000 migranten te hebben verdeeld over Europa.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Europese Commissie.

Europa sprak af 'frontlanden' Italië en Griekenland te helpen met de opvang van migranten. Na identificatie en het afnemen van vingerafdrukken worden de migranten naar andere Europese landen gebracht, waar hun asielaanvraag verder wordt behandeld.

Alleen in Griekenland zitten naar schatting al 46.000 migranten in afwachting van registratie. Brussel maant de EU-landen dan ook hun beloftes na te komen en vaart te maken met het opnemen van migranten.

In totaal zijn 6321 erkende vluchtelingen uit vluchtelingenkampen buiten de EU in Europese landen ondergebracht, waaronder in Nederland.

Uit Turkse vluchtelingencentra zijn tot nu toe 177 Syriërs herplaatst in Zweden, Duitsland, Nederland, Finland en Litouwen. Voor 723 Syriërs is herplaatsing aanstaande.

Sinds 20 maart stuurt de Europese Unie mensen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen volgens afspraak terug naar Turkije. Om het land, dat bijna 3 miljoen Syrische vluchtelingen herbergt, wat te ontlasten zijn Europese landen bereid vluchtelingen over te nemen. Voor elke Syriër die illegaal naar Griekenland gaat en wordt teruggestuurd, neemt de EU een Syrische vluchteling op. Tussen mei en juli staan circa 2000 van deze herplaatsingen gepland.