Nieuws
411032
Nieuws

Turbulent jaar voor huishoudketen

Blokker duikt dieper in rode cijfers

De Nieuwste Blokker op de Bilderdijkstraat in Amsterdam

De Nieuwste Blokker op de Bilderdijkstraat in Amsterdam

Blokker Holding (Blokker, Xenos, Leenbakker, Bart Smit en Intertoys) maakte vorig jaar een verlies van €52 miljoen. Een jaar er voor was dat nog €20 miljoen. ,,Het verlies komt vooral door lagere prijzen en door hogere voorzieningen voor herstructureringen’’, zegt topman Caper Meijer van Blokker. Zo sloot Blokker de Cook&Co winkels.

De Nieuwste Blokker op de Bilderdijkstraat in Amsterdam

De Nieuwste Blokker op de Bilderdijkstraat in Amsterdam

Meijer spreekt van ,,een lastig en turbulent jaar’’. Ook moest dit jaar afscheid genomen worden van collega’s bij de Blokker en Xenos. ,,Dat was erg verdrietig.’’

Blokker zag de omzet in 2015 met 1% dalen tot €2.076 miljoen. De operationele ebitda (zonder de kosten van rente en afschrijvingen kwam uit op €21 miljoen. In 2014 was dit nog €65 miljoen. De gewone ebitda wil het concern niet geven. ,,Wij sturen op operationele ebitda en nettoresultaat’’, zegt cfo Jeroen Visser.  

De familie Blokker, die eigenaar is van het bedrijf, stopte €130 miljoen in de transformatie van de Blokkerwinkels. Ook gaf de familie een kredietfaciliteit van €415 miljoen. ,,We zijn niet tevreden met het resultaat en zetten nu vaart achter alle  plannen die er lagen’’, zegt Meijer. 

Zo gaat Blokker 450 winkels vernieuwen en eigentijdser maken. De winkelinrichting wordt helderder en er wordt veel geïnvesteerd in online. ,,Dat werpt nu al zijn vruchten af’’ zegt cfo Jeroen Visser. ,,Online groeide 37%’’. De internetverkoop steeg van €98 miljoen in 2014 naar €133 miljoen vorig jaar. Blokker kan nog geen uitspraken doen over de cijfers van dit jaar. ,,In het laatste kwartaal wordt altijd bepaald of we dat jaar winst of verlies maken. Het is nog te vroeg om daar nu iets over te zeggen’’,  zegt topman Meijer.