Nieuws/Buitenland
411068
Buitenland

'Beloningsbeleid VW moet veranderen'

WOLFSBURG - Het door het dieselschandaal getroffen Volkswagen belooft zijn winstgevendheid te verbeteren en gaat het beloningsbeleid voor het hoogste management onder de loep nemen. Daarmee wil het Duitse autoconcern tegemoetkomen aan kritiek van aandeelhouders.

Financieel topman Frank Witter van Volkswagen verklaarde in een brief aan de activistische aandeelhouder TCI dat het bedrijf deze zomer met een nieuwe strategie en financiële doelstellingen naar buiten komt. Volgens Witter kan en moet Volkswagen het meest winstgevende autoconcern ter wereld zijn.

Verder is Volkswagen van mening dat het beloningsbeleid voor het topmanagement veranderd moet worden. Aandeelhouders hebben kritiek geuit op de hoge beloningen voor topbestuurders van het concern, ondanks het dieselschandaal, de zwakke beurskoers en miljardenverliezen.

Het grootste autoconcern van Europa zal de kritiek en ideeën van aandeelhouders meenemen in het bepalen van het nieuwe beloningsbeleid. Volgens Witter moet daarbij een balans worden gevonden tussen een eerlijke beloning en transparantie enerzijds, en het behouden van aantrekkelijkheid als werkgever voor talent anderzijds.

Hij stelde verder dat Volkswagen nu verschillende prioriteiten heeft, waaronder het vinden van een oplossing voor de miljoenen auto's met sjoemelsoftware, het achterhalen van de oorzaak van de fraude en het veranderen van de bedrijfscultuur. Deze punten zullen aan bod komen in het toekomstplan dat Strategie 2025 heet.