Nieuws/Binnenland
411076
Binnenland

Afperser veroordeeld tot 2,5 jaar cel

ALMELO - De 34-jarige John van den H. uit Leeuwarden is gisteren voor de Almelose rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf waarvan 10 maanden voorwaardelijk nadat hij uit naam van Satudarah meerdere mannen had afgeperst.

De man ronselde zijn slachtoffers via seksadvertenties op erotische websites. In plaats van een escortdame kregen de mannen echter de boomlange Fries op de stoep. Of hij stuurde ze appjes met de mededeling: ‘Hoi, ik ben Mike van Satudarah’. Vervolgens eiste hij geld en bedreigde hij ze met grof geweld, onder meer door ze een kogel door hun knie te schieten. Om zijn eisen kracht bij te zetten, probeerde hij de mannen vooraf zover te krijgen dat ze compromitterende foto’s van zichzelf maakten. In werkelijkheid was Van den H. helemaal niet verbonden aan de motorclub.

De zaak kwam aan het rollen nadat een van de slachtoffers naar de politie stapte. Justitie legde negen gevallen van chantage ten laste, maar vermoedelijk gaat het hier slechts om het topje van de ijsberg.

De afperser was klant van prostituee Lisa S. (24) uit Winschoten. Zij stond terecht op verdenking van medeplichtigheid, maar werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Van den H. moet een aantal van zijn slachtoffers terugbetalen. Tegen de Fries was vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.