Nieuws/Binnenland
411077
Binnenland

Koning gaat Boeing vliegen

AMSTERDAM - Koning Willem-Alexander laat zich omscholen om te vliegen met een Boeing 737, volgens de goed ingevoerde site Aviationwatch. Nu is de koning nog actief als Fokker 70-piloot, het toestel dat Nederland heeft als regeringsvliegtuig. De omscholing suggereert volgens Aviationwatch dat het regeringstoestel PH-KBX daarom wordt vervangen door een Boeing 737.

Nu de Fokker 70 van de overheid aan vervanging toe is, zou de omscholing, ofwel de type rating, al op korte termijn plaatsvinden. Over vervanging van het regeringsvliegtuig is nog niets bekendgemaakt.

KLM vervangt nu de Fokker 70 en 100 toestellen door vliegtuigen van de Brazilliaanse bouwer Embraer. Sinds koning Willem-Alexander er achter gesloten deuren sprak met de directie tijdens zijn bezoek als prins in 2012, gaan de geruchten dat Nederland kiest voor Embraer.

Nu de keus op Boeing lijkt te vallen, moet de vlieg-ervaring van de koning gelijke tred houden. Hij kruipt immers regelmatig achter de stuurknuppel van het huidige regeringstoestel kruipt en dat zal hij dat ook in het nieuwe vliegtuig willen doen. Zo zet hij op bestemmingen van zijn staatsbezoeken vaker zelf het Nederlandse toestel aan de grond, om vanachter het cockpitraam zijn begroeters toe te wuiven.

Een groot deel van de Europese vloot van KLM bestaat uit Boeings, die dan ook voor de koning toegankelijk worden voor het bijhouden van zijn vlieguren. Er is nog een voordeel: terwijl de Fokker 70 maar ruimte biedt aan zo’n twintig man, kunnen er in een Boeing 737 wel 110 tot 149 passagiers’ met de koning meevliegen. Bij buitenlandse bezoeken mogelijk zelfs een begeleidende bedrijfsmissie.

Volgens Aviationwatch is het niet zeker dat het nieuwe regeringstoestel weer staatseigendom wordt. Het toestel zou ook gehuurd kunnen worden van KLM. In ieder geval kost de Boeing 737 zo’n €70 mln. Een Embraer zou maar de helft kosten.