Nieuws/Binnenland
411093
Binnenland

Oudere werknemers VU gediscrimineerd

AMSTERDAM - De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft twaalf oudere medewerkers gediscrimineerd door ze ontslag aan te zeggen. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens woensdag geoordeeld.

De VU besloot begin 2014 te reorganiseren. Daarbij dreigden vooral medewerkers ouder dan 55 hun baan kwijt te raken. Als gevolg daarvan stapten de oudere medewerkers naar het college omdat er volgens hen sprake was van leeftijdsdiscriminatie. Het ging om drie afdelingen van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen.

Volgens het college heeft de VU niet aannemelijk gemaakt dat er is gezocht naar maatregelen die niet of minder discriminerend zijn naar leeftijd. Ook zou de voorzitter van de reorganisatiecommissie hebben gezegd dat wetenschappelijk onderzoek aan de VU gedaan zou moeten worden door goedkopere mensen van rond de dertig of veertig in plaats van rond de vijftig.

De reorganisatie zou volgens de VU een eind moeten maken aan de structureel verlieslijdende situatie op de betreffende afdelingen. De VU zegt het advies van het College van de Rechten van de Mens ,,grondig'' te gaan bestuderen.

Het oordeel van dit college is juridisch niet bindend. Maar bij een eventuele rechtszaak is de rechter wel verplicht dit oordeel mee te laten wegen in het vonnis.