Nieuws/Binnenland
411106
Binnenland

’Deze zomer al visumvrij reizen’

Den Haag - Ankara kan deze zomer al afdwingen dat Turken visumvrij naar Europa mogen reizen. Dat is „realistisch”, schat het kabinet in.

Turkije moet aan 72 voorwaarden voldoen en dan mogen inwoners van het land zonder visum naar Europa reizen. Dat is een onderdeel van de deal tussen Brussel en Ankara over het stoppen van de asielstroom. Als Turkije eind juni aan alle eisen voldoet, kan de zogenoemde visumliberalisatie in juli al beginnen.

Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie): „Wij zijn van mening dat Turkije de deadline kan halen.” Meerdere partijen in de Tweede Kamer zijn daar sceptisch over omdat het land nog veel steken laat vallen. Op het gebied van juridische samenwerking bijvoorbeeld voldoet Turkije nog lang niet aan de eisen, betogen zij. Maar Dijkhoff denkt toch dat Ankara op tijd aan de 72 criteria kan voldoen: „Het is realistisch dat het ze lukt. Maar het is aan hen om de stappen te zetten die nog nodig zijn.”

Toets

De Europese Commissie zal beoordelen of Ankara de toets doorstaat. Volgens Dijkhoff gaat het visumvrij reizen niet door als de Turken niet helemaal aan alle eisen voldoen. Nederland zal het oordeel van de commissie controleren.

Dijkhoff toont zich vooralsnog tevreden met de uitwerking van de Turkijedeal. Er zijn nu dagen dat er geen enkele vreemdeling de oversteek naar Griekenland probeert te maken, zegt hij. De VVD-bewindsman ziet echter dat er nog weinig schot zit in de onderhandelingen met Noord-Afrikaanse landen waar een soortgelijke deal mee gesloten kan worden om de asielstroom te stoppen.

De staatssecretaris trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van Turkse dreigementen. In Ankara wordt gesteld dat er weer vluchtelingen naar Europa komen als Brussel niet meewerkt. „Met enig cynisme zeg ik: ’ook Turkse politici hebben recht op vrijheid van meningsuiting’. Het zou goed zijn als meer mensen dat hebben.”