Nieuws/Binnenland
411114
Binnenland

Utrecht blijft tegen verbreding A27 en A12

UTRECHT - Utrecht blijft tegen de verbreding van de snelwegring A12/ A27 rond de stad naar zeven rijstroken in beide richtingen. Omwonenden en natuur- en milieuorganisaties komen in verzet en ook de gemeente is ,,na lezing van alle rapporten'' nog steeds niet overtuigd van de verkeerskundige noodzaak.

,,Er is sprake van overcapaciteit die zich niet verhoudt met het streven om het openbaar vervoer te stimuleren en de luchtkwaliteit rond de stad te verbeteren.''

Dat schrijft het gemeentebestuur woensdag in een reactie op het ontwerptracébesluit dat ter inzage ligt. Utrecht eist een groot aantal aanpassingen in het plan van Rijkswaterstaat. ,,Er is een diepgaande weerstand in de stad'', aldus de gemeente.

Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft volgens de gemeente becijferd dat de ruim 1 miljard euro die de verbreding kost, nooit opweegt tegen de baten van verkeersdoorstroming. Minister Melanie Schultz van Haegen (Verkeer), die het snelwegplan wil doorzetten, heeft zelf onlangs gezegd dat zij verwacht dat alle autoverkeer in Nederland binnen twintig jaar zelfrijdend zal zijn. ,,Daardoor neemt de filedruk met minstens 30 procent af. Als haar verwachting klopt, kan het geld beter aan andere doeleinden worden besteed. Het is onwenselijk dat er meer asfalt wordt aangelegd dan nodig is volgens de eigen normen van het Rijk'', aldus Utrecht.

In het verbredingsplan ligt landgoed Amelisweerd, waar al eerder fel voor is gestreden. Rijkswaterstaat wil bij Amelisweerd een dak over de veertien rijstroken bouwen en dat beplanten met bos. Maar, meent Utrecht, op een aantal plekken wordt bestaand historisch bos gekapt om plaats te maken voor de aanplant van nieuwe bomen. De gemeente en omwonenden vinden dat niet aanvaardbaar. Op 5 juni is er in Utrecht een manifestatie tegen het snelwegplan.