Nieuws/Binnenland
411122
Binnenland

Het gesprek van de dag: woensdag 18 mei

Verstappen mag weer los op het circuit

Vandaag komt Max Verstappen weer in actie! Drie dagen na zijn historische zege in de Grand Prix van Spanje stapt hij vandaag in zijn Red Bull voor een testdag. Zijn teamgenoot Daniel Ricciardo mocht gisteren al testrijden en heeft goede hoop. "We waren dit weekeinde al succesvol, maar volgende week in Monaco hebben we nog meer kans op succes, denk ik." Verder: Tienduizenden diabetespatiënten lopen gezondheidsrisico’s en André Hazes heeft nog een dochter in Spanje. Lees hier alles om op de hoogte te zijn van het belangrijkste nieuws van het moment in het Gesprek van de dag.

Wat heb je vannacht gemist?

 

 

 • Degene die vorig jaar het wraakpornofilmpje van Chantal uit Werkendam op Facebook plaatste, deed dat hoogstwaarschijnlijk vanuit zijn middelbare school. Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf naar het IP-adres van de vermoedelijke dader dat Facebook vrijgaf. Lees meer.
 • Met een miniem verschil heeft de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Kentucky gewonnen. Haar grote rivaal Bernie Sanders wist in de staat Oregon de meeste stemmen in de wacht te slepen. Lees meer.

Waarvan moet je op de hoogte zijn?

 

 • Vele tienduizenden diabetespatiënten die dagelijks insuline injecteren lopen gezondheidsrisico’s nu hun glucosemeting mogelijk ondeugdelijk is. Volgens de Diabetesvereniging Nederland zijn grote hoeveelheden teststrips, waarmee de patiënt zijn of haar bloedsuikerpeil bepaalt, onbruikbaar door „wantoestanden bij vervoer en opslag” van dit kwetsbare materiaal. Lees meer.
 • De historische binnenstad van Amsterdam zit in de gevarenzone door de steeds grotere aantallen toeristen. ,,De stad is internationaal te veel gepromoot en wordt nu door zowel bewoners als toeristen als te druk ervaren”, zegt Albert Salman van adviesbureau Green Destinations in Leiden. Lees meer.
 • Een 74-jarige Nederlandse toerist is maandag tijdens zijn vakantie op het Indonesische eiland Bali om het leven gekomen, melden lokale media. Hij is vermoedelijk verdronken tijdens het snorkelen. Lees meer.

Wat wordt er verder besproken bij de koffieautomaat?

 

 

 • Rachel Hazes heeft de roemruchte geschiedenis van haar echtgenoot André dusdanig opgepoetst en naar haar hand gezet, dat Nederland zo langzamerhand niet beter weet dat de betreurde volkszanger slechts twee kinderen naliet: Rachel’s dochter Roxeanne en haar zoon André jr. In werkelijkheid vormt dat ruziënde duo slechts de helft van Dré’s nageslacht. Lees meer.
 • Geheel onverwacht en tot een ieders grote schrik is autosportman Ronald Morien op 16 mei jl. overleden. Hij is slechts 49 jaar geworden. Morien was jarenlang actief in diverse nationale raceklassen als de Renault Clio Cup en de Toerwagen Diesel Cup (TDC). Lees meer.

Wat kun je vandaag volgen?

 

 

 • Drie dagen na zijn historische zege in de Grand Prix van Spanje komt Max Verstappen alweer in actie op Circuit de Catalunya. De eerste Nederlandse én jongste winnaar ooit van een race uit de Formule 1 stapt vandaag in zijn Red Bull voor een testdag. Lees meer.
 • Bruggenbouwers gaan vandaag in Alphen aan den Rijn het rijdek plaatsen van de Koningin Julianabrug. Vorig jaar liep de operatie uit op een drama. Het brugdeel verpletterde toen een aantal woningen aan de oever van de Oude Rijn. Lees meer.

Wat raden wij verder aan?

 

 

 • Een van de meest iconische wolkenkrabbers ter wereld komt naar Amsterdam. Met een kopie van het New Yorkse Flatiron Building krijgt de hoofdstad er een architectonisch hoogstandje bij. Met op het dak een zwembad, exclusief voor het 3 miljoen euro kostende penthouse van vierhonderd vierkante meter. Lees meer.
 • Er zijn van die verhalen die zich makkelijk laten bewerken tot filmscript. Zoals deze uit de krant van dinsdag. Men neme: een voormalig topman van een sloopbedrijf. Dat doet het goed op beeld. We noemen dat bedrijf Steenkorrel. Toepasselijk. Deze topman zit vast nadat hij een corrupte directeur van een woningcorporatie omkocht met luxe auto’s en geld, in ruil voor sloopopdrachten en vastgoeddeals. Die directeur, ook wel ‘De Maseratiman’ genoemd, werd al veroordeeld tot tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf. Lees hier de column van Marcel Peereboom Voller.