Nieuws/Binnenland
411124
Binnenland

Diabetespatiënten lopen risico

Alarm om inferieure teststrips

LEUSDEN - Vele tienduizenden diabetespatiënten die dagelijks insuline injecteren lopen gezondheidsrisico’s nu hun glucosemeting mogelijk ondeugdelijk is.

Daartoe waarschuwt de Diabetesvereniging Nederland. Volgens DVN zijn grote hoeveelheden teststrips, waarmee de patiënt zijn of haar bloedsuikerpeil bepaalt, onbruikbaar door „wantoestanden bij vervoer en opslag” van dit kwetsbare materiaal.

Directeur Olof King van de Diabetesvereniging Nederland bevestigt excessen in het transport van dergelijke diagnostische hulpmiddelen. ,,Wij hebben in de afgelopen tijd diverse bronnen gesproken die ons - vertrouwelijk - zorgwekkende incidenten in het transport meldden”, stelt King.

Zo liggen er volgens bronnen van DVN regelmatig grote aantallen pallets met honderdduizenden teststrips dagenlang in de tropische hitte op de kade van een haven, ergens ver weg. Ook worden vrachten met strips in de vrieskou vervoerd. ,,Beide voorraden kun je dan feitelijk weggooien, want de uitkomst van de glucosemeting is dan onbetrouwbaar. Toch zijn ze gewoon aan onder meer de Nederlandse consument geleverd.”

Diagned, de vereniging van fabrikanten en importeurs van medische hulpmiddelen, zegt in een reactie niet bekend te zijn met incidenten.

Lees meer: Goede test is van levensbelang