Nieuws
411171
Nieuws

Amsterdam stuwt woningvoorraad

In Noord-Holland zijn de meeste nieuwbouwwoningen gebouwd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit komt vooral door de bouwdrift in Amsterdam.

De groei aan woningen bedroeg in Noord-Holland bedroeg 0,8 procent. In totaal is de Nederlandse woningvoorraad door nieuwbouw met 0,6% gegroeid in 2015.

Zowel in absolute als relatieve aantallen werd het meest bijgebouwd in Amsterdam. Zo zijn in de hoofdstad 5 duizend nieuwbouwwoningen gereedgekomen, waarmee de Amsterdamse woningvoorraad met 1,3% steeg. Daarbij stonden er eind 2015 ook nog eens 12 duizend woningen in de steigers. Amsterdam is met 424 duizend woningen goed voor 6% van de totale Nederlandse woningvoorraad, die op 1 januari 2016 uit 7,6 miljoen woningen bestond.

Daarvan is 64% een eengezinswoning en 36% appartement. Vanaf 2005 zijn meer appartementen in Nederland gebouwd, met uitzondering van de vier grote steden waar vanaf dat moment juist meer eengezinswoningen zijn gebouwd. De helft van alle woningen met bouwjaar 2005 of later is een appartement.

Maar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, waar ruim driekwart van de woningen een appartement is, werden relatief meer eengezinswoningen opgetrokken. Vooral in Den Haag waar 44% van de woningen met bouwjaar 2005 een eengezinswoning is.