Nieuws
411176
Nieuws

Nog geen zomer voor Delta Lloyd

Amsterdam - Verzekeraar Delta Lloyd is nog niet uit de zorgen over haar solvabiliteitspositie. Het percentage blijft onder druk staan door de lage rente. Operationeel draait de verzekeraar wel een solide kwartaal.

Dat blijkt bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2016. Alle ogen waren daar in eerste instantie gericht op het solvabiliteitspercentage.

Dat bedraagt na de claimemissie van eind maart 154%. Daar is een flinke verbetering te zien ten opzichte van eind 2015, maar nog steeds is Delta Lloyd de slechtst gekapitaliseerde Nederlandse verzekeraar.

Claimemissie

Omdat dat eind 2015 slechts 131% bedroeg (waarmee toekomstige dividendbetaling mogelijk onzeker werd), besloot het bestuur van Delta Lloyd tot een flinke claimemissie in maart, waarmee een miljard werd opgehaald bij aandeelhouders.

Een toename van 25 procentpunt in solvabiliteit werd verwacht, alleen door lastige marktomstandigheden (met name de lage rente), viel het percentage toch nog wat lager uit.

Verdamping

Met 154% voldoet Delta Lloyd aan de verwachtingen van analisten, maar het is de vraag of beleggers er tevreden mee kunnen zijn. Bij Aegon viel het percentage (155% bij de holding) beleggers vorige week wat tegen, wat tot koersdalingen van meer dan 10% leidde.

Zowel Aegon als Delta Lloyd hadden in augustus vorig jaar te maken met verdamping van een miljard aan beurswaarde door tegenvallende solvabiliteitscijfers.

Impact

Delta Lloyd geeft bij de presentatie aan nog niet klaar te zijn met pogingen om de kapitaalpositie te versterken. Een van de manieren hiervoor is de verkoop van haar belang in Van Lanschot. Ceo Hans van der Noordaa: „Daar verwachten we een toename van 8% voor onze solvabiliteit. Voor de timing van de verkoop van het belang in Van Lanschot mikken we op voor de zomer, als de marktomstandigheden het toelaten. Met verdere kapitaalmanagementacties verwachten we nog 10% te kunnen stijgen.”

„Of we tevreden zijn met 154%? Ik denk dat we nooit tevreden moeten zijn met onze kapitaalratio. Wel hebben we goede vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig kwartaal. Wij verwelkomen de steun van beleggers voor de claimemissie, waardoor wij nu binnen de beoogde bandbreedte van 140% - 180% uitkomen.”

Niet voldoende

Analisten vinden dat het huidige percentage nog steeds niet voldoende is om tegenvallers op te kunnen vangen en toch goed gekapitaliseerd te blijven. Ook Delta Lloyd-cfo Clifford Abrahams ziet dat in: „We moeten onze kapitaalpositie verder opbouwen zodat we een flinke buffer hebben en goed beschermd zijn tegen volatiliteit op de financiële markten en rentetegenvallers.”

Delta Lloyd is tevreden met operationele prestaties. Zo presteert het Leven-bedrijf stabiel en stijgen de premie-inkomsten bij Schade van €434 miljoen eind 2015 naar €465 miljoen nu door wat meevallers in Azië en stijgende inkomsten vanuit verzekeringen die via volmacht verkocht worden. Van der Noordaa: „Het commercieel momentum bij onze klanten in het Leven- en Schadebedrijf houdt aan.”

In het korte kwartaalbericht van de verzekeraar worden geen winstcijfers genoemd, gebruikelijk voor de updates van Delta Lloyd. Elke ochtend gratis relevant financieel nieuws in je mailbo? Meld hier aan