Nieuws/Binnenland
411178
Binnenland

Onvrede leidt tot nieuwe autoclub

Hemmie Kerkelingh richtte Gedeeld Autoverhuur Onze Business (GAVOB) op.

Hemmie Kerkelingh richtte Gedeeld Autoverhuur Onze Business (GAVOB) op.

Amsterdam - Autoverhuurbedrijven zijn zo ontevreden over de activiteiten van de Bovag, dat ze een eigen belangenclub hebben opgericht.

Hemmie Kerkelingh richtte Gedeeld Autoverhuur Onze Business (GAVOB) op.

Hemmie Kerkelingh richtte Gedeeld Autoverhuur Onze Business (GAVOB) op.

Saillant detail, is dat de nieuwe brancheorganisatie is opgericht door voormalig Bovag-afdelingsvoorzitter én erelid Hemmie Kerklingh. De club gaat Gedeeld Autoverhuur Onze Business heten, afgekort Gavob. Niet geheel toevallig het spiegelbeeld van de naam van de instantie met wie ze in onmin leven.

Kerklingh is mede oprichter en directeur van KAV Autoverhuur, waar onder meer ook deelautobedrijf ConnectCar, Witkar en TukTuk Company aan gelieerd zijn. ,,Ik zit echt niet te wachten een nieuwe club op te richten. Als Bovag gewoon onze belangen goed had vertegenwoordigd was er ook geen sprake van een nieuwe organisatie geweest. Dat is helaas niet het geval en daardoor moet ik wel actie ondernemen.”

Bovag reageerde furieus en wil het bedrijf van Kerklingh royeren als lid. Vanavond komt het bestuur bijeen om over de verwijdering te beslissen. ,,Dat je kritisch bent op Bovag en vindt dat wij de zaken beter of anders moeten doen mag. Maar met het oprichten van een concurrerende brancheorganisatie ga je ons inziens te ver”, stelt algemeen directeur Pieter Niesing van Bovag in een gepeperde brief aan het erelid.

De nieuwe brancheclub Gavob gaat zich inspannen om het online autodelen te activeren. ,,Ook willen we gesprekspartner zijn voor gemeenten en provincies om nieuwe vormen van mobiliteit te stimuleren. Daarmee onderscheiden we ons van Bovag, dat zich vooral bezig houdt met de zaken van garages en dealers.”

Bovag-zegsman Paul de Waal meent dat er ruimte is voor een collega-brancheclub in de autosector. ,,Op dit moment zijn wij de enige met zo’n 9500 ondernemers die zich bij ons hebben aangesloten. We zijn echt niet bang voor concurrentie, want in de tank- en rijschoolsector zijn we ook niet de enige en werken juist samen.”