Nieuws
411201
Nieuws

Interview

Annemarie (41) werd te vondeling gelegd

In Groningen werd vorige week het allereerste kindje achtergelaten in een vondelingenkamer. Annemarie van der Laan-Sheldon (41) werd bij haar geboorte zelf te vondeling gelegd. 'Ik snap de wet, maar als je je baby naar een plek brengt waar hij veilig is, moet je niet nog extra gestraft worden.'

Annemarie werd 41 jaar geleden meer dood dan levend te vondeling gelegd in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Voor haar staat vast dat dat een wanhoopsdaad moet zijn geweest. "Ik kan me niet voorstellen dat er een andere reden is geweest om mij daar achter te laten, dan dat mijn biologische moeder echt geen andere uitweg meer zag. Zeker nu ik zelf kinderen heb, ben ik daar nog meer van overtuigd. Hoe kun je zo'n piepklein mensje dat helemaal van jou is, afstaan? Dan moet je wel heel wanhopig zijn..."

Je kind op een veilige plek achterlaten, wat nu nog op vier plekken bij particulieren kan en vanaf volgende week woensdag ook in het Isala Ziekenhuis in Zwolle, moet volgens Annemarie dan ook niet meer strafbaar zijn. "Ik snap de wet en je kind in de bosjes of in een container achterlaten moet zeker bestraft worden, maar als je je baby naar een plek brengt waar hij veilig is, moet je niet nog extra worden gestraft. Je kind afstaan is al een straf op zich. Het getuigt van een enorme moederliefde als je je baby een beter leven gunt dan je zelf kunt geven."

Annemarie was vijf jaar oud toen haar moeder vertelde dat ze in een ver land nog een andere moeder had, die niet voor haar kon zorgen. In de jaren daarna hoorde ze de andere spaarzame details die er bekend zijn over haar geschiedenis. "Van mijn biologische ouders is niets bekend. De zusters in het kindertehuis hebben me Ruby genoemd, naar een robijn, de steen des levens. Toen ik naar Nederland kwam, hebben mijn ouders daar Ruby Annemarie van gemaakt. Lees verder op VROUW.nl.