Nieuws/Buitenland
411220
Buitenland

Amerikaan wil 9/11 overdoen

NEW YORK - Een Amerikaanse zakenman wil geld ophalen om de aanslagen op de torens van het World Trade Center in New York nog eens dunnetjes over te doen. Daarmee wil hij uitvinden wat er nu echt waar is van de samenzweringstheorieën rond de terreurdaad.

Paul Salo, die nu in Thailand woont, is van plan om een Boeing 747 aan te schaffen om die vervolgens in een leegstaand gebouw te laten vliegen. Op die manier wil hij voor eens en voor altijd aantonen dat er sprake is van een samenzwering, schrijft The Sun.

Salo denkt 1,5 miljoen dollar nodig te hebben voor de reconstructie en is alvast begonnen met het verkopen van tickets voor het spektakel. Een plaats op de eerste rij moet 5000 dollar kosten. Geïnteresseerden kunnen ook op andere manieren bijdragen.

In een video waarin Salo zijn plannen uit de doeken doet zegt hij: „Als je twijfels hebt over iets rond 9/11 willen we die hiermee wegnemen, of we willen juist je gelijk bewijzen.”

„Als er alleen een rokend gat in het gebouw overblijft weet je dat 9/11 een hoax was, toch? Want dan is het duidelijk.”

Salo realiseert zich dat zijn idee sommige mensen zal kwetsen, „maar we hebben het recht om te weten wat er gebeurd is,” vindt hij.

Bij de aanslagen op 11 september 2001 kwamen 2996 mensen om. Snel na de aanval ontstonden er verhalen over een Amerikaanse samenzwering die geleid zou hebben tot de aanval. Sommige mensen denken dat de torens nooit zomaar hadden kunnen instorten. Ze geloven dat de VS ze zelf opbliezen.

Met de reconstructie moet er een antwoord op die vragen komen.