Nieuws
411223
Nieuws

Beurs lager op vrees Fed-ingreep

Teslin Capital Management vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarige jubileum en opende met een slag op de gong de handel op de Amsterdamse beurs.

Teslin Capital Management vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarige jubileum en opende met een slag op de gong de handel op de Amsterdamse beurs.

Goede Amerikaanse macro- en inflatiecijfers voedden dinsdagmiddag de vrees dat de Federal Reserve de beleidsrente zal gaan verhogen. Dat drukte het sentiment op de beurs. Afgenomen zorgen over een Brexit gaven enige hoop. Grondstoffenfondsen profiteerden, ING en NN Group zakten weg, Delta Lloyd en Shell namen profijt.

Teslin Capital Management vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarige jubileum en opende met een slag op de gong de handel op de Amsterdamse beurs.

Teslin Capital Management vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarige jubileum en opende met een slag op de gong de handel op de Amsterdamse beurs.

De AEX sloot met 0,3% verlies bij 432,30 punten. De AMX hield 0,1% winst over bij 639,2 punten.

Macrocijfers zaten beleggers dwars. De export in de eurozone bleek teruggevallen, het handelsoverschot was gestegen. De Amerikaanse industrie deed het goed en de Amerikaanse inflatie bleek iets hoger dan verwacht.

Maar met een kerninflatie van 2,1% komt dat in de buurt van de doelstelling die de Federal Reserve heeft voor het verhogen van de beleidsrente. Dat is niet officieel, wel een vrees. ,,Die verhoging zal, met het Brexit-referendum op 23 juni, niet in juni zijn. Maar de markt is toch voorzichtig geworden", zo verklaart Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB de dalende koersen dinsdagmiddag.

Ook elders in Europa bleef daarna verlies op de borden staan. Financials verloren het meest. Frankfurt ging naar 0,9% verlies, de CAC-40 zakte 0,7%. Ondanks het eigen, slechtere inflatiecijfer voor het Verenigd Koninkrijk, stond de FTSE in Londen bij de slotbel 0,3% hoger.

Wall Street koerste op verlies: de Dow noteerde 0,2% verlies bij het slot in Amsterdam. Ook de bredere S&P500 zakte met 0,2%.

Home Depot presenteerde meevallende winst- en omzetcijfers. Het aandeel van het doe-het-zelfnetwerk zakte met 1,2% in de handel.

Gesteund door gunstiger peilingen bij bookmkakers lijken Britten de uitkomst van het referendum over een Brexit op 23 juni nu met meer vertrouwen tegemoed te zien. Een peiling van marktonderzoeker TNS toonde daarentegen voor het eerst sinds februari een meerderheid voor de vertrekkers uit de Europese Unie.

Passieve markt

,,De handel is nog passief, de markten zijn leeg. Het is dinsdag, maar er wordt gehandeld alsof het maandag is", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN Amro. ,,Veel partijen wachten op beursnoteringen in Europa, een aantal is op conferenties."

Beleggers zijn zenuwachtiger vanwege de Brexit-stemming die nadert. Dat grote hedgefondsen afgelopen weken slechtere dagen hadden met minder deals, helpt evenmin. Bonsee: ,,Er wordt winst genomen, maar onderliggend is de stemming niet slecht. De vraag naar grondstoffen bijvoorbeeld is goed."

Volgens Valentijn van Nieuwenhuijzen, hoofd multi-assets bij NN Investment Partners lijken fundamentele gegevens en gedrag in de markt te wijzen op ,,slecht zicht op de toekomstige richting van de markten".

De olieprijs voor Brent ging aanvankelijk richting $50 per vat, maar steeg uiteindelijk met 0,7% tot ruim $49

De euro ging 0,2% hoger tot $1,1317. Het Britse pond steeg 0,5% tegen de euro, vooral op het kamp dat in de Europese Unie wil blijven. Goud verloor 0,2%.

Altice geliefd

Kabelmaatschappij Altice eindigde 0,8% hoger, na een herhaald koopadvies door de Rabobank. Wel greep de bank de achterblijvende ontwikkeling in het eerste kwartaal in Frankrijk aan om het koersdoel tot €21 te verlagen.

ArcelorMittal ging verder in herstel tot 0,9% winst.

Philips won 0,4%. Het moederbedrijf heeft met de bekendmaking van de prijsrange voor de beursgang van zijn onderdeel Lighting deze tak veel lager gewaardeerd dan verwacht, aldus SNS Securities.

Shell volgde bij deslotbel met een vooruitgang eerst van 0,9% tot een fractie verlies. Het energieconcern hervatte de productie nabij de kust van Louisiana nadat afgelopen week 2100 vaten ruwe olie de zee instroomden.

ING bleef achter met 1% verlies, hoewel het Zwitserse UBS de bank als een favoriet binnen een aantrekkelijke sector bestempelt. Financial ABN Amro bleef ook in het rood (-1,5%), NN Group verloor 1,8%. Aegon (-0,3%) kreeg een koersdoeldaling om de oren van Credit Suisse, naar €5,20 van €5,60.

Bij de middelgrote fondsen stond Delta Lloyd met een vooruitgang van 1,6% bovenaan met Wereldhave (+1%).

Bodemonderzoeker Fugro zag de aanvankelijke winst in een verlies van 0,2% omslaan, door de terugval van de olieprijzen tot iets onder het niveau van maandag.

Eurocommercial Properties steeg 0,2%. Kepler verhoogde het koersdoel naar €41 vanwege de gestage stijging van de huurinkomsten.

Smallcap Fagron zakte 2,4%. De toeleverancier aan apothekers heeft een laatste horde genomen, waardoor de geplande emissie deze week kan plaatsvinden.

Value8 klom 1,9% in aanloop naar de informatiebijeenkomst voor ongeruste beleggers op woensdag. De door de investeringsmaatschappij gehanteerde boekhoudmethode ligt al weken onder vuur.

Basic-Fit kondigde een beursnotering aan.

Volg DFT voor het laatste nieuws ook op Twitter