Nieuws/Buitenland
411231
Buitenland

Politie demonstreert tegen ‘anti-flic’-geweld

Franse ME’ers worden regelmatig bekogeld met molotovcocktails.

Franse ME’ers worden regelmatig bekogeld met molotovcocktails.

PARIJS - In de reeks protesten tegen een vernieuwing van het Franse arbeidsrecht manifesteert woensdag een groep die zelden de straat op gaat: de politie. Agenten hebben schoon genoeg van het ‘anti-flic’-geweld in de steeds gewelddadiger manifestaties.

Franse ME’ers worden regelmatig bekogeld met molotovcocktails.

Franse ME’ers worden regelmatig bekogeld met molotovcocktails.

Eind maart begonnen op het Parijse Place de la République demonstraties stegen de ‘loi-El Khomri’, een broodnodige aanpassing van het Franse arbeidsrecht. Al snel mondden de nachtelijke manifestaties uit in rellen, waarbij de politie niet zelden het doelwit was. Sinds deze beweging ‘Nuit debout’ begon, zijn er onder agenten 300 gewonden gevallen.

Na de aanslagen van november 2015 werden ‘les flics’ juist op het schild gehesen. De Fransen waren trots op de special forces die invallen bij terroristen deden en de militairen die nog steeds potentiële doelwitten bewaken. Maar nadat een manifestant in Rennes zijn oog verloor bij een charge en er beelden opdoken van een jonge Parijzenaar die een uppercut kreeg van een agent, sloeg dat beeld om. Nu wordt er tijdens demonstraties ‘iedereen haat de politie’ gescandeerd. De stenen en andere projectielen vliegen agenten om de oren. Zij gaan in een vijftigtal steden demonstreren.

Dinsdag ging in Frankrijk een stakingsweek van start tegen de wet-El Khomri, die het onder andere werkgevers makkelijker maakt om werknemers te ontslaan en hen tijdelijk meer kan laten werken voor hetzelfde salaris. François Hollande omzeilde het parlement en voerde de wet in per decreet, wat op nog meer weerstand stuitte. De Senaat buigt zich nu over de tekst.

Gisteren lag West-Frankrijk plat, door onder andere blokkades in de havens van Saint-Nazare en Le Havre. De rondwegen van Caen, Rennes en Nantes waren geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs. In Parijs liep de spanning weer op tussen politie en demonstranten. Vanaf woensdag staakt een deel van het spoorwegpersoneel, donderdag staat er weer een demonstratie in Parijs gepland.