Nieuws/Buitenland
411247
Buitenland

Stad moet stoppen met rassenscheiding scholen

CLEVELAND - Een stadje in de Amerikaanse staat Mississippi moet een einde maken aan de scheiding van rassen op scholen. Dat heeft een rechter bepaald, meldden Amerikaanse media dinsdag.

Meer dan zestig jaar geleden oordeelde het hooggerechtshof dat segregatie op scholen strijdig was met de grondwet, maar van de uitvoering van dat besluit kwam in het stadje Cleveland maar weinig terecht. Een groep zwarte ouders spande in de jaren zestig een rechtszaak aan en werd in het gelijk gesteld. Een duizendtal boze blanken ging echter uit protest de straat op en sindsdien is er maar weinig vooruitgang geboekt.

Cleveland (circa 12.000 inwoners) wordt in tweeën gedeeld door een spoorlijn. Aan de ene kant van het spoor staan scholen met vrijwel alleen zwarte leerlingen, de blanke kinderen gaan aan de andere kant naar school. De rechter heeft Cleveland nu opdracht gegeven om de scholen samen te voegen. Treuzelen is er niet bij: het schoolbestuur heeft drie weken de tijd gekregen om een plan te presenteren.

Het bestuur van het schooldistrict beraadt zich nog op een mogelijk beroep.