Nieuws/Buitenland
411251
Buitenland

Duitse rechter verbiedt delen van gedicht komiek

Erdogan krijgt gelijk

HAMBURG - De rechter in Hamburg heeft dinsdag bepaald dat de komiek Jan Böhmermann bepaalde delen van zijn gedicht gericht aan de Turkse president Recep Erdogan niet meer mag herhalen. De president deed aangifte omdat Böhmermann zich in het gedicht Schmähkritik afvroeg of je de president geitenneuker en pedofiel mag noemen.

Overtreedt Böhmermann het bevel van de rechter, dan komt hem dat op een boete van 250.000 euro of een celstraf van maximaal zes maanden te staan. De 35-jarige Böhmermann las zijn gedicht op 31 maart voor in het ZDF-programma Neo Magazin Royale. De kwetsende passages die hij niet langer mag voordragen, hebben alle betrekking op Erdogan.

De advocaat van de komiek, Christian Schertz, houdt het besluit van de rechter voor verkeerd, hoewel deze de passages die betrekking hebben op Erdogans manier van omgaan met de vrijheid van meningsuiting, wèl toelaatbaar acht. De rechtbank gaat er terecht van uit dat het gedicht met kunst en satire te maken heeft. Volgens de advocaat is derhalve delen ervan verbieden een fout.

De raadsman van Erdogan, Michael von Sprenger, stelde vast dat de rechtbank stukken van het gedicht als laster heeft opgevat en dat het in dit geval niet om een kwestie van smaak gaat.