Nieuws/Binnenland
411267
Binnenland

IP-adres in wraakpornozaak Chantal gevonden

HILVERSUM - Het IP-adres dat waarschijnlijk hoort bij degene die een wraakseksfilmpje van Chantal uit Werkendam online heeft gezet is gevonden.

De advocaat van Chantal, Thomas van Vugt, noemt het een fantastisch resultaat. Een concrete persoon die het gewraakte filmpje online heeft gezet, is overigens nog niet gevonden, maar ,,Chantal is dolblij dat na ruim een jaar strijden het toch gelukt is om het onderzoek erdoor te krijgen en dat er een concreet resultaat is'', aldus de advocaat.

Het is een zoektocht bij Facebook in Ierland door twee onafhankelijke deskundigen die nu het IP-adres heeft opgeleverd. Facebook liet de onafhankelijke experts zoeken nadat de rechter in juni had bepaald dat dat moest. Eerder zei Facebook dat de gegevens van de persoon die het nep-account aanmaakte, vorig jaar al voorgoed van de servers waren gewist.

,,Zodra we hebben vernomen dat de partij Rijken belangrijke nieuwe informatie heeft gedeeld met de onderzoekers Mark Hoekstra en Dave O'Reilly, hebben we deze informatie direct gebruikt om ons systeem te doorzoeken'', aldus een woordvoerder van Facebook. ,,De bevindingen hiervan zijn gedeeld met beide onderzoekers en zij hebben dit meegenomen als onderdeel van hun rapport.''

Het filmpje werd in januari vorig jaar op Facebook geplaatst. Het is gemaakt door de ex van de jonge vrouw, maar hij ontkent dat hij het op de website heeft gezet. Het filmpje is veel bekeken en verder verspreid.

Woensdag overlegt advocaat Van Vugt mogelijke vervolgstappen.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries die de jonge vrouw heeft bijgestaan in de zaak twitterde dinsdag ook ,,superblij'' te zijn. ,,Aanhouder wint. Rapport is klaar. Er is wel degelijk iets gevonden''.