Nieuws
411269
Nieuws

Tenminste weer één bestuurder weg

Japanners halen bezem door Robeco

Bert Bruggink

Bert Bruggink

UPDATE De organisatie bij robeco gaat zoals verwacht flink op de schop. De Japanse grootaandeelhouder Orix trekt via een overkoepelende holding de macht naar zich toe.

Bert Bruggink

Bert Bruggink

Dat werd dinsdag aangekondigd in een persbericht. Orix, dat 90,05% van de aandelen bezit, kocht die aandelen in juli 2013 voor ruim €1,9 miljard van de Rabobank. 

Robeco legt in de verklaring uit dat het huidige Robeco wordt opgesplitst in een holding – waarvan het vermoeden bestaat dat de zetel naar Londen verhuist – en een asset manager – die in Rotterdam gevestigd blijft.

Londen

Robeco ontkent overigens dat de zetel van de holding naar Londen gaat. 

De Japanners pogen met deze structuur naar eigen zeggen aan te sluiten bij de internationaal gangbare organisatievorm. Critici zien er een ‘staatsgreep’ van Tokio in. Vorige maand vertrokken al twee bestuurders met slaande deuren, Hans Rademaker en Hester Borrie. Zij stapten op omdat ze zich zorgen maakten over de gang van zaken en met name de gebrekkige governance. Vorig jaar vertrok ook topman Roderick Munsters al.Bruggink 

Bert Bruggink, oud cfo van de Rabobank, was pas sinds 1 januari president commissaris, maar vertrekt om iets anders bij Orix te gaan doen, net als topman Davis Steyn. Steyn zit pas per 1 november bij Robeco. Wat hun nieuwe rol wordt, is nog niet bekend. Eén bron meldt dat het duo zitting gaat nemen in de holding, Robeco ontkent dit echter bij monde van een woordvoerster.

Vorige week gingen er juist geruchten over een mogelijk opstappen van Bruggink, die zich volgens een insider ongelukkig zou voelen over de gang van zaken bij Robeco.

Steyn zit pas sinds 1 november bij Robeco. Tussen Steyn en de rest van de raad van bestuur boterde het niet goed. 

Orix wil via Robeco en de andere bedrijven onder de holding, zoals het Amerikaanse Harbor Capital Advisors, Transtrend, Robeco, RobecoSAM, Boston Partners groeien naar een beheerd vermogen van naar schatting zo'n €600 miljard, meer dan tweemaal de omvang van Robeco vandaag de dag.

Leni Boeren, sinds 2005 in dienst bij Robeco, zal de Nederlandse assetmanager tijdelijk gaan leiden, alvorens zij vertrekt in ieder geval vertrekt.