Nieuws/Buitenland
411276
Buitenland

Christian Kern bondskanselier van Oostenrijk

WENEN - Christian Kern is dinsdag in Wenen beëdigd tot bondskanselier van Oostenrijk. De vijftigjarige sociaaldemocraat van de SPÖ is de dertiende naoorlogse kanselier van de Alpenrepubliek. Hij is de opvolger van Werner Faymann, die op 9 mei zijn functie onverwacht neerlegde.

Kern ziet als zijn belangrijkste tak de economie te stimuleren, waartoe hij een speciaal programma zal lanceren. Hij vindt de sfeer in zijn land te mat en wil dat Oostenrijk als economisch product weer attractief wordt. De nieuwe kanselier zegt te begrijpen dat hij daarvoor de hulp van de conservatieve coalitiepartner ÖVP nodig heeft. Maar ook andere politieke partijen moeten meewerken om de toekomst van het land gestalte te geven, zo zei hij voorafgaand aan de beëdiging.

Christian Kern zal op 25 juni tevens tot voorzitter van zijn SPÖ worden gekozen. Hij was directeur van de spoorwegen en oogstte in die functie veel lof voor zijn optreden in de vluchtelingencrisis. Het spoorwegbedrijf speelde een belangrijke rol bij het verwerken van de stroom vluchtelingen. De vluchtelingenproblematiek wordt opnieuw een van de belangrijkste items voor Kern, nu als kanselier.

Faymann trad plotseling terug omdat hij vond dat hij te weinig steun binnen de SPÖ kreeg.